10 sensommarmåsten

Sensommaren i Varberg är full av upplevelser: skogsäventyr, stadsmys och dopp i salta sensommarvågor. Semestern kanske är slut - men sommarvädret är tillbaka och semesterkänslan dröjer sig definitivt kvar.

Sandstrand, klippor och hav

Sköna bad

Ett bad om dagen oavsett årstid. På sensommaren är badet ett måste om du är i Varberg! Vattnet är som skönast och du har flera härliga stränder, klippor och stegar att välja mellan. När du promenerar från stadskärnan når du tre badplatser på fem minuter!

Längs med strandpromenaden hittar du alltifrån barnens badstrand till bad från brygga, nakenbad och trevliga klipphällar. Söderut finns många fina sandstränder och norrut övergår kusten i klippor. Skulle det råka vara så att badtemperaturen ligger under behaglig nivå går det bra att bada i saltvatten inomhus på Varmbadhuset eller på någon av SPA-anläggningarna.

Hitta din favorit i vår badguide

spa

Självplock

Vad är mer synonymt med svensk sensommar än vackra blomsterängar och söta bär? I Varberg råder ingen brist på lantlig idyll och ett flertal gårdar och odlingar erbjuder självplock under säsong. Passa på att plocka din egen bukett dahlior eller solrosor och fyll upp frysen inför hösten med jordgubbar och hallon.

Läs mer om några olika självplock i Varberg

Surfare som håller i bräda på land.

Surfing

Varberg är en stark surfdestination. Havet ligger öppet året runt om du vill prova på något av alla surfsätten; vind, våg, kite, sup och foil. Sensommaren bjuder ibland upp till bra vindar och vågor samtidigt som vattnet fortfarande är skönt!

Ta med dig egen utrustning eller hyr vid någon av alla de uthyrare som finns. Här kan du också boka kurser och lära dig mer.

Läs mer om surfing i Varberg

Skål med mat.

Njut av god mat

Varberg bjuder på många fantastiska matställen och många är nya för i år! Ta vara på sommarens sista dagar med ett svalkande glas på en av stadens mysiga takterasser, med en våffla i historisk miljö eller varför inte med en bit mat eller fika på det renoverade gamla järnvägshotellet i Tvååker?

Läs mer om årets matnyheter

Varbergs kallbadhus

Kallbadhuset

En energikick utöver det vanliga. Efter en promenad längs med strandpromenaden är det skönt att stiga in i det fantastiska Kallbadhuset. Med sina tinnar och torn står det ute i havet alldeles intill Varbergs fästning. Slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Utanför panoramafönstren utspelar sig skådespel av vilt piskande vatten eller spegelblankt glittrande hav.

Läs mer om Kallbadhuset

Två killar som skatear på strandpromenaden.

Strandpromenaden

Längs med havet slingrar sig denna magiska promenadväg. Utgår du från Varbergs fästning har du två och en halv kilometer av hav, klippor, nakenbad, sandstränder och fik. Strandpromenaden är en plats du aldrig kan få för mycket av. Promenaden bjuder på skön avkoppling i solen, träningspass i motvind eller vinterdagar med ett uppiskat dramatiskt svart hav. Fortsätter du ytterligare några hundra meter når du Apelviken berömd för sin fina surfing och strandnära restauranger. Köp med dig lite gott från torget och slå dig ner på en klipphäll längs vägen.

Apelviken strandhäng

Apelviken

Ännu sjuder det av liv i Apelviken. En och en halv kilometer sandstrand erbjuder härliga långgrunda bad, och den som föredrar klippor hittar sin plats i solen vid Vikhyddan längst söderut. I Apelviken kan du spela fotboll, volleyboll och minigolf. Häng med barnen på lekplatsen eller bara slappna av på en solstol.

Vem som helst kan trivas här, men framför allt är detta surfarnas mecka. Detta är den perfekta platsen för kite, vindsurf eller vågsurf, och när vinden lägger sig blir det SUP:arnas paradis.

Under dagen vaknar utbudet av restauranger till liv. Från Varbergs Kusthotell vid Kåsa-stranden i norr, till &Olles längst söderut hittar du mängder av ställen som erbjuder skönt häng och det mesta i mat- och dryckesväg. Strandtåget har i många år tagit resenärer tur och retur hit från Societén inne i Varberg.

Komedianten

Skördetid på torget

Ett hett tips är att strosa ner på torget en onsdag eller lördag när torgstånden radar upp sig med lokalproducerade råvaror, färsk fisk och skaldjur och textilier för alla smaker och sinnen.

Inget andas mer sommar i Varberg än ett tidigt besök nere på torget. Fram till på eftermiddagen på onsdagar och lördagar kan du handla närodlade grönsaker och frukter, blommor och plantor, lokalproducerade delikatesser, färsk fisk och textilier och hantverk. Njut av det stressfria vimlet och andas in doften av Varbergs härliga sensommar.

En vandringsstig i bokskogen

Åkulla bokskogar

Inåt landet öppnar sig den vackra och sagolika bokskogen. Packa väskan med lite smått och gott, snöra på dig sköna skor och vandra under det vackert skira lövverket. När du når Bexells stenar är det dags att bre ut filten för en fika medan du förundras över stenarna med texter från slutet på 1800-talet. Är du sugen på lite delikatesser ska du besöka Öströö fårfarm. Här kan du hälsa på söta små lamm, åka en guidad tur på ägorna, ta en fika och framför allt smaka på de godsaker som säljs i gårdsbutiken.

Läs mer om bokskogen

Grimeton

Världsarvet Grimeton

Grimetons radiostation är ett världsarv med gammal och ny teknik. Oavsett om du är intresserad av teknik, historia eller bara är ute efter en upplevelse utöver det vanliga, är Världsarvet Grimeton utflyktsmålet för dig! På denna unika plats finns aktiviteter för hela familjen.

Läs mer om Världsarvet Grimeton

Senast ändrad: 2023-08-15