Choose language
Other:

Världsarvet Grimeton

Grimeton Radiostation upptogs på UNESCO:s världsarvslista 2004.

Radiostationen, med anropssignal SAQ, anses unik då det är den enda stationen bevarad från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter, innan kortvågen tagit över. Radiostationen är ett levande kulturarv. Publik verksamhet bedrivs enligt UNESCO:s direktiv men därifrån görs också sändningar av olika slag. Några gånger per år sänds telegram ut i etern med den gamla långvågssändaren.

Radiostationen representerar ett viktigt steg i utvecklingen av den moderna, trådlösa kommunikationen och upptogs därför 2004 på UNESCO:s världsarvslista. Platsen som är ett levande kulturarv, består dels av den gamla radiostationsbyggnaden med en komplett och unik långvågssändare redo att tas i drift samt tillhörande jättelika antenn. Ett besökscentrum med café och butik bjuder på en vidunderlig utsikt över området och välkomnar besökare att upptäcka Grimeton Radiostation!

För emigranter i det förlovade landet.
Stater emellan.
Till fartyg på världens hav.
I ett arbete för fred.
– Sedan 1924 har Grimeton Radiostation skapat kontakter, världen över.

Besökscentrum är öppet dagligen under juni (ej midsommarafton), juli och augusti samt lördagar och söndagar i maj och september. Under samma tidsperiod erbjuder världsarvet dagligen guidade turer på svenska och engelska. Men radiostationen stänger inte under resten av året. Olika evenemang sker och önskas en guidad tur av världsarvet, fika eller en konferens utanför ordinarie öppettider görs detta via förbokning.

Radiostationen kan oplanerat ses på egen hand utanför ordinarie öppettider om det finns personal tillgänglig i huset. Observera att inga garantier för öppethållanden kan ges i dessa fall.

Läs mer om historien

För öppettider se webbplats

Grimeton radiostation
Grimeton 72, Grimeton

Telefonnummer: 0340 - 67 41 90
E-post: info@grimeton.org

Senast ändrad: 2019-03-12