Världsarvet Grimeton

Oavsett om du är intresserad av teknik, historia eller bara är ute efter en upplevelse utöver det vanliga, är Världsarvet Grimeton utflyktsmålet för dig! På denna unika plats finns aktiviteter för hela familjen.

Ett världsarv med global räckvidd

Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten, i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, något som tidigare tagit flera veckor. Detta var av stor betydelse och påverkade inte minst handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna.

2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också på vad den tekniskt sett betytt för oss människor.

Utmaningar, äventyr och interaktiva utställningar

Delta på en visning med guide eller fördjupa dig på egen hand i världsarvets informativa och interaktiva utställningar. Här kan du välja mellan den lättillgängligare visningen ”Dagskiftet” och den mer djupdykande "Tekniska skiftet”. Vill du uppleva dånet och magin med SAQ, långvågssändaren, så kom när det är ”Sändarstart”. Om du kommer utanför ordinarie öppettid kan du numera också besöka världsarvet via ”självincheckning”.

Sabotaget och hinderbanan Kontrollen är några av de klurigheter som erbjuds världsarvets yngre besökare och som du checkar av i ditt Grimeton Academy pass.

För de äldre och mer våghalsiga finns möjlighet att boka Övning Falköga, en klättring upp i ett av de imponerande antenntornen, som med sina 127 meter var Sveriges högsta byggnadsverk när de anlades.

Operation Palmqvist är äventyrsrummet som tar er till en annan tid och där samarbete är nyckeln till framgång. Efter allt skoj kan ni ta en gofika i kaféet, grilla något gott på elgrillen och kanske köpa något roligt i Radioaffären. Du kan också uppleva världsarvets storslagenhet när du strosar på Promenaden.

Då och då arrangeras också musikkonserter och andra evenemang på Världsarvet Grimeton.

världsarvet Grimetons Radiostations hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information om anläggningen, aktiviteterna och öppettider.

Grimeton radiostation
Grimeton 72
432 98 Grimeton

E-post: info@grimeton.org
Telefon: 0340 - 67 41 90

Senast ändrad: 2023-02-08