Varbergskortet höst/vinter 2019/2020

Pressmaterial & FAQ

Rys och Mys 2022

Rys och Mys 2021

Pressbilder

Här finns ett antal bilder som kan användas fritt i PR-sammanhang. Bildformatet passar för digitala kanaler. Vill du använda bilderna i trycksaker? Kontakta oss så skickar vi en bild med tryckkvalité.
Ange alltid fotograf Natalie Greppi vid publicering.


Tänk på att alltid skriva ut fotografens namn när du använder en bild.

Övrigt marknadsföringsmaterial

Vad är Rys och Mys?

Under höstlovet arrangeras ”Rys och Mys” i Varberg. En ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer, där besökarna vandrar omkring mellan olika ljusinstallationer i centrala Varberg.

Temat för årets Rys och Mys är den förtrollade staden. Kliv in i den förtrollade
skogen fylld av skimrande ljus och spännande ljud. Det blir en lagom läskig upplevelse för hela familjen under höstlovet när centrala Varberg och Varbergs fästning förvandlas till ett förtrollat land mellan ljus och mörker. Tidigare års populära UV-ficklampstävling är också tillbaka med en ny historia, nya rundor och nya priser.

Ljusupplevelsen under Rys och Mys

All belysning som används under Rys och Mys är LED vilket är det mest energieffektiva alternativet. Olika typer av styrning kontrollerar att det bara lyser när det ska, detta för att inte använda mer energi än nödvändigt. Att tända upp staden på detta sätt under en vecka kräver inte mer ström än vad det går åt att värma upp ett hus under en dag.

Under Rys och Mys jobbar vi med skuggor, mönster och färger för maximal stämning. Bilder och mönster skapas med hjälp av gobo-strålkastare. Detta kan man se bland annat på torget. Skuggor får man av riktat ljus från små spotlights och för att framkalla färg används RGB-strålkastare.

Vi använder oss av UV-ljus i vissa delar av upplevelsen. Detta ger en magisk effekt på vissa ytor och typen som används är inte skadlig för människor. Osynlig färg är sprayat här och var i staden och kan endast ses i ljuset av UV-ficklamporna.

Allt ljus behöver en yta för att synas. Till detta används det som naturen och staden erbjuder: träd, murar, fasader och gator. Det tillförs även effekter med hjälp av spegelbollar, figurer och färg.

Frågor och svar

Är det gratis?
Ja.

När pågår det?
Höstlovet 2023 mellan 27 oktober och 4 november.

Behöver man boka biljetter?
Nej man behöver inte boka för att gå ljuspromenaden på egen hand. Vill man gå en guidad vandring hos Hallands kulturhistoriska museum så kan man göra det mot en kostnad. Biljetter köps hos muséet.

VAR är Rys och mys?
Runt om i Varbergs stadskärna.

Kostar magiska tåget något?
Det är helt gratis! Men tänk på att det kan bli kö när många tågfantaster är sugna på att åka. Så klä er efter väder och tänk på att ta hänsyn till varandra.

Från vilken tid kan man se belysningen?
När mörkret faller.

Kan man vara utklädd varje dag?
Vi uppskattar alla som kommer utklädda varje dag under Rys och mys! Det är ni tillsammans med oss som skapar hela upplevelsen.

Hur mycket ström går åt till Rys och Mys och vad är kostnaden?
En uppskattning på den belysningseffekt som är förknippat med själva evenemanget är ca 11 kW. Det lyser ca 5 h per dag under 10 dagar, vilket motsvarar en energiförbrukning på ca 660 kWh. Om vi utgår ifrån ett genomsnittligt elpris på ca 3 kr/kWh motsvarar detta en totalkostnad på ca 2000 kr. Vi använder ledbelysning.


Kontakt

Frågor om projektet i allmänhet:
Lina Berntsson
lina.berntsson@varberg.se

Frågor om press och marknadsföring:
Magnus Thomson
magnus.thomson@varberg.se

Frågor om bild, film och text:
Sandra Arntsberg
sandra.arntsberg@varberg.se

Senast ändrad: 2023-05-26