Choose language
Other:
Strandpromenaden

Områden

Några av platserna i Varberg kommer kännas lite extra rysliga under Rys och mys. Vilken blir din favorit?

Varbergs fästning

I månens sken vaknar berättelserna till liv på Varbergs fästning. Vad gömmer sig i skuggorna och vad är det som händer i valven? Vem är det som låter? Promenera genom historien som sitter i väggarna sen slutet av 1200-talet. Vågar du dig ända upp till Borggården?

Varbergs Sparbank

Mitt i stadskärnan ligger Varbergs torg invid kyrkan och du har shoppingstråk, serveringar, och Varbergs sparbank i söder. Sparbankens fasad renoverades 2017 och under Rys och mys kommer fasaden lysa och ta för sig i staden som aldrig förr.

Strandpromenaden

Man kan ju bara tänka sig alla spännande historier som berättats under år av promenader längs Strandpromenaden. År 1912 var den fyra km långa promenaden klar och är också ett av stråken som leder mot Varbergs fästning under Rys och mys. En nyhet i år är ”Spöktåget” som går längs hela Strandpromenaden och sedan vänder vid Destination Apelviken. Vi kan utlova en spännande tur, för dig som vågar hoppa på! Läs mer om avgångar och hållplatser här.

Spööökitetsparken

Tänk vad spännande att klättra, gunga och studsa när mörkret sakta faller. Spööökitetsparken i Societetsparken är en utflyktslekplats som har temat lokalhistoria och spöken. På lekplatsen finns bland annat ett spökhus, fladdermöss och en spökskog att busa i. Ett måste att stanna till på under kvällens promenad.

Tullhuset

Det vackra Tullhuset i Varbergs hamn har haft en central betydelse för Varberg när det i 130 år bedrevs Tullverksamhet där. På senare år graderades husets till klass A. Den högsta bevarandeklassen. Det är husets exteriör som främst ses ha kulturhistoriskt värde och under Rys och mys kommer det riktigt stråla om denna gedigna fastighet.

Karta över området för Rys och Mys
Senast ändrad: 2021-10-21