Choose language
Other:
Draperi

Mitt i historien

Varberg har ett fantastiskt läge med hav och inland. Många historiska platser och unika miljöer. Och det är just i samspelet mellan historien och nutiden som vi gärna använder och utvecklar platsen. Här gillar vi att samverka och det är också så Rys och Mys har fortsatt att utvecklats under höstlovsperioden. Nedan kan du läsa mer om några av våra unika byggnader och dess spännande historia.

Varbergs sparbank

Varbergs Sparbank

Mitt i stadskärnan ligger Varbergs torg invid kyrkan och du har shoppingstråk, serveringar, och Varbergs sparbank i söder. Sparbankens fasad renoverades 2017 och under Rys och mys kommer fasaden lysa och ta för sig i staden som aldrig förr.

Varbergs Sparbank startades år 1836, men inte förrän 1898 stod dagens bankhus färdigt och banken kunde flytta in. På den tiden var det inte bara banken som var i huset, utan det fanns också lägenheter där det bodde folk.

 • Den första kassakistan
  Bankens första kassakista hängde med länge – mycket längre än man kan tro! Ända till 1874 användes den för att förvara bankens pengar. Den höll på att brinna upp i en stor stadsbrand 1863, men räddades tack och lov ur branden. Kassakistan används inte längre, men finns att se nere källaren bland bankfacken på kontoret vid Torget.

 • Tidskapsel
  Vid millennieskiftet år 2000 grävdes en kapsel ner i närheten av bankhuset. I kapseln lades tidsenliga saker ner och tanken är den ska öppnas om många, många, många år och då få en glimt av hur det var att leva år 2000.

 • Lite folk som bott i huset
  I många år har det bott personer i bankhuset. Under 1989-1904 bodde det en vaktmästare i källaren på huset. Det har också bott två stycken tandläkare som har haft sina praktiker i huset. Sedan bankhuset byggdes och togs i drift har under de flesta åren självaste bankdirektören bott i huset och varit ansvarig för fastigheten. Så var det ända fram till 1984 då den sista bankchefen flyttade ut och hela fastigheten blev bank.

Läs mer om Varbergs Sparbank Länk till annan webbplats.

Varbergs fästning

Varbergs fästning med sina imponerande stenmurar har en lång och dramatisk historia. Den danska fästningen byggdes för att skydda Varbergs slott och det som då var Östra Danmark från svenska anfall och den stod färdig 1618. Men berättelsen om byggnaderna på berget börjar faktiskt i ett kungamord långt bak i 1200-talet!

 • En natt i november 1286 blev den danske kungen Erik Klipping mördad. En av de danska adelsmän som anklagades för dådet var greven Jakob Nielsen som styrde över Norra Halland. För att skydda sig mot sina fiender lät greve Jakob då bygga en stenborg med tjocka murar uppe på berget Wardberg. Den blev färdig runt år 1300 och står fortfarande kvar.
 • Under 1300-talets första hälft bytte borgen ägare många gånger! Den hann vara både norsk, dansk och svensk innan den blev dansk igen. Under en tid bodde den svenske kungen Magnus Eriksson och hans fru drottning Blanka här. Tre av deras barn dog när de var mycket små och det sägs att drottning Blanka fortfarande går omkring och spökar i slottets rum, där hon letar efter sina barn.
 • Hösten 1565 anföll den svenske kungen Erik XIV:s svenska soldater Varbergs slott. Från en klippa i närheten sköt de över 10 000 kanonskott mot berget och delar av byggnaderna blev alldeles förstörda. Slottet blev svenskt igen, men bara fyra år senare tog danskarna tillbaka det när de anföll från precis samma klippa. Under striderna blev Daniel Rantzau, som ledde de danska soldaterna, skjuten av en svensk kanonkula och dog. Därför kallas klippan nuförtiden Rantzauklippan.
 • Varbergs fästning byggdes runt berget och slottet för att skydda mot nya svenska anfall. Det tog över 40 år innan fästningen blev färdig och massor av arbetare, bland annat ungefär 1000 bönder, fick arbeta hårt med bygget. Kungen som regerade i Danmark under största delen av fästningsbygget hette Christian IV. Förutom att låta bygga fästningar, slott och städer tyckte han mycket om mat och öl och han fick väldigt många barn – minst 23 stycken!
 • Under århundradena har det suttit många fångar i olika rum och fängelsehålor på fästningen. På 1800-talet blev byggnaderna runt borggården ett straffängelse som fylldes av livstidsfångar. De flesta av dem var tjuvar som hade stulit mer än 4 gånger. När du går i backen upp mot borggården ser du ett gult hus på höger sida. Där satt också fångar på 1800-talet, men de var dömda till kortare straff. Gräsplanen bakom huset ut mot havet var den plats där vissa fångar faktiskt avrättades.

Tullhuset

Det vackra Tullhuset i Varbergs hamn har haft en central betydelse för Varberg när det i 130 år bedrevs Tullverksamhet där. På senare år graderades husets till klass A. Den högsta bevarandeklassen. Det är husets exteriör som främst ses ha kulturhistoriskt värde och under Rys och mys kommer det riktigt stråla om denna gedigna fastighet.

Senast ändrad: 2021-09-24