Choose language
Other:
Julgran

Händer på fästningen

Välkomna till Varbergs fästning. Här har människor levt och arbetat i hundratals år och deras historier sitter i väggarna. I höstmörkret kring de gamla husen och murarna kan det ibland hända märkliga saker. Kan man kanske rentav gå vilse i tiden?

Upplev historien i mörker och ljus på Varbergs fästning

Från kl 18 varje kväll under perioden 29/10 till 7/11 kommer fästningen att lysas upp och med hjälp av modern ljusteknik och projiceringar lockas berättelser fram ur fönster och stenväggar. Ute på fästningen går du runt på egen hand och du behöver inte lösa någon speciell biljett för Rys och Mys.

På Varbergs fästning hittar du Hallands kulturhistoriska museum

Vid borggården högst uppe på fästningen finns entrén till museet. Här inne kan du upptäcka spännande utställningar och samtidigt delta i höstlovstävlingar med chans att vinna fina priser.

Alla barn och ungdomar tom 19 år har fri entré till museet.

Missa inte att besöka utställningen om Bockstensmannen. Han levde under medeltiden och dog i mitten av 1300-talet. Kanske blev han mördad? Någon begravde honom sedan i en mosse och körde tre träpålar genom hans kropp, troligen för att stoppa honom från att komma tillbaka och spöka. På museet kan du se hans skelett, hår och kläder och lära dig mer om honom och den tid som han levde i.

Mellan fredag v. 43 – lördag v. 44 har muséet på fästningen öppet 12.00 – 18.00.

Kafé Längan

Kafé Längan håller öppet till kl 21.00 på invigningskvällen den 29 oktober, och övriga dagar under Rys och mys är det öppet till 18.00. Första kvällen erbjuder kaféet ”blodröd tomatsoppa”, lagom läskig fika, värmande drycker m.m.

Fickla

Den 1/11 – 5/11 kl 13 och 15 kan du som är över 7 år följa med på Fickla – ett ficklampsäventyr inne i en av fästningens mörka bastioner. Max en vuxen per barn får följa med och biljetterna, som kostar 80 kr, köps via museets hemsida: www.museumhalland.biljetto.com Länk till annan webbplats.

Mörkervandringar

Vill du fortsätta med rysliga mysigheter efter höstlovsveckan kan du följa med på mörkervandring på Varbergs fästning – en lagom kuslig berättarvandring för alla över 12 år. Vandringarna kostar 150 kronor och går den 11, 12, 13, 18, 19 och 20 november kl 18.30 och 20.00. Biljetter köps via museets hemsida: www.museumhalland.biljetto.com Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-09-24