Choose language
Other:
Strandpromenaden

Sova ute

Inget slår en natt under stjärnorna. Men för att få just de där magiskt fina upplevelsen finns det lite att tänka på – saker som gör din utomhusnatt härlig, och saker som gör att det blir härligt även för andra och för naturen som du gästar.

Här får du övernatta

Du får tälta en eller ett par nätter ute i naturen eller på någon annans mark. Men du får inte slå upp tältet så nära ett hus där folk bor att du riskerar att störa dem. Om du vill tälta med en grupp eller vill stanna flera nätter, fråga markägaren först.

Slå upp tältet på tålig mark och inte i betesmark, jordbruk eller plantering. I naturreservat gäller särskilda regler. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Läs på anslagstavlor i området om vad som gäller.

På flera platser finns det timrade vindskydd, där det ofta också finns uppbyggd eldplats. Rulla ut ditt liggunderlag och din sovsäck och njut av ditt luftiga natthärbärge.

Lämna platsen som du fann den – eller ännu bättre

En viktig del av allemansrätten är att ta med dig allt skräp från platsen du har varit på. Skräp förstör naturen, är tråkigt att titta på och riskerar att göra djur sjuka. Ta därför alltid att ta med en påse och släng sedan skräpet i en soptunna. Ta även med andras kvarlämnade skräp, om du hittar något. Tillsammans tar vi ansvar för att allemansrätter fortsätter fungera så som den är tänkt.

Välj en bra plats

Den perfekta tältplatsen kräver ibland lite letande, men det kan vara värt. Här är några frågor som du bör ställa dig innan du slår dig ner för natten.

 • Är det platt? Inga grästuvor som sticker upp, ingen lutning åt något håll, inga kottar i ryggen?
 • Är det torrt och inte blåsigt?
 • Finns det vatten i närheten? Bra för disk och tvätt, eldsläckning och bad.
 • Går det att elda, om du vill det?
 • Är gräset onödigt högt? Undvik att slå läger i högt gräs där fästingar gömmer sig. Kolla också efter närbelägna myrstackar.
 • Är det morgonsol på platsen? Då kan det bli olidligt hett i ett tält.

Vad ska du tänka på när du ska sova ute?

 • När du gör din kvälls- eller morgontoalett, spotta inte tandkräm eller skölj tvål direkt i ett vattendrag. Gör det över marken istället så filtreras det genom sand och jord innan det hamnar i vattnet igen.
 • Kissa inte i vattendrag, utan låt jorden filtrera kisset. Ta med en liten spade och gräv en rejäl grop för att göra nummer två. Täck över med jord efteråt. Toapapper som använts eldas upp, grävs ner under en större sten eller hamnar i skräppåsen. Våtservetter hamnar alltid i soppåsen och får inte grävas ner eller eldas upp.
 • Undvik bomull, det blir fuktigt och kyler dig. Håll dig till ull och syntet- eller naturmaterial som leder bort fukt. Att sova i underställ ger också lite värme och skyddar sovsäcken från smuts. Men bylta inte på dig mer, termoseffekten i sovsäcken blir bäst om det finns gott om luft i den.
 • Glöm aldrig ficklampan – det kan bli riktigt mörk under natten.
 • Ta med skräpet hem och lämna inte heller matrester på din lägerplats. Går det inte att ta med till en soptunna, gräv ner det ordentligt.

Läs mer på friluftsfrämjandets sova ute-guide: www.friluftsframjandet.se Länk till annan webbplats.

Sveriges nationalparker och dess föreskrifter Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsernas gemensamma webbplats Länk till annan webbplats.

Sova i vindskydd

I Varbergs kommun finns det flera fina rastplatser där du kan övernatta i vindskydd eller under bar himmel.

Du hittar mer information om vindskydden och vart de finns på Naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2021-07-13