Dölj meddelandet
Till följd av en ökad smittspridning av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om nationella allmänna råd från den 14 december 2020.
Läs mer
Choose language
Other:
skridskoskydd med isbana i bakgrunden

Äta

Ska du äta ute i naturen? Det finns inte alltid ett café eller en restaurang i naturområdet du planerar att besöka. Och om det finns det så kan det vara trångt där. Samma risk kan även uppstå vid iordninggjorda eldstäder just nu. Så planera gärna ditt besök innan du ger dig ut.

Vad ska man tänka på när man äter i naturen?

  • Med ett eget stormkök slipper du trängas om det är trångt vid eldstaden. ​
  • Förbered dig att kunna sitta utomhus om det är trångt i raststugan, ta med varma kläder, spade och sittunderlag.

  • Ta med något att lägga ditt skräp i, till exempel en påse, och ta med skräpet hem.

  • Om du måste använda en engångsgrill, ta med den hem.

  • Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.​

  • Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller på klippor och stora stenar.​

  • Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, eller i snön, det hopas snabbt och blir skräpigt.

  • I naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet att elda, kolla vad som gäller för det område du planerar att besöka.

Naturens skafferi

Ibland kan man också bli sugen på att plocka och äta av naturens egna skafferi. Och det är helt ok. Så länge du inte plockar någon växt som är fridlyst.
Tänk på att det finns speciella regler kring detta om du befinner dig i ett naturreservat eller nationalpark.

Här kan du se vilka arter som är fridlysta:
Fridlysta arterlänk till annan webbplats

Här kan du se vad som gäller i nationalparker:
Sveriges nationalparker och deras föreskrifterlänk till annan webbplats

Plocka bara svamp som du känner dig helt säker på. Här hittar du vilka sorter du INTE ska plocka:
Giftiga svamparlänk till annan webbplats

Senast ändrad: 2021-04-07