• Start
  • / Midsommar i Varberg

Midsommar i Varberg

Midsommar har en stor plats i svenskarnas hjärtan. Den infaller alltid på en fredag och i år den 23 juni. Här ger vi förslag på några platser i Varberg dit man kan ta sig för att fira tillsammans med andra samt lite kuriosa om varför vi egentligen firar denna mytomspunna högtid!

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen vars kalenderdag infaller den 24 juni. Sedan 1952 firas midsommarafton alltid en fredag för att passa bättre in i arbetsveckan.

I bondesamhället innebar midsommardagen en brytpunkt i arbetsåret och ett firande av naturens spirande växtlighet. Midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen som var mer aktiva det här dygnet och det fanns sägner om växters magiska krafter vilket gjorde midsommarnatten till en bra tidpunkt att samla in dessa på.

Det fanns också romantiska föreställningar om, att om man hoppar över sju gärdsgårdar och plockar sju eller nio sorters vilda blommor under tystnad och lägger dem under kudden på midsommarnatten skulle man i en dröm se den partner man skulle leva sitt liv med.

Platser med traditionellt firande

I vår evenemangskalender hittar du ett gäng härliga midsommarfiranden runt om i Varberg. Kolla in vilket som passar dig bäst!

Midsommarfiranden i evenemangskalendern Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2023-06-09