Choose language
Other:
  • Start
  • / Din guide till byggröran i centrum

Din guide till byggröran i centrum

Är det första gången du är i Varberg? Eller första gången sedan förra sommaren? Då har du säkert redan märkt att det händer saker i centrum!
Här är en snabbguide till en del av förändringarna.

Vad är det som mullrar?

Sakta men säkert växer Varbergstunneln fram under staden – meter för meter. Arbetet sker från två håll: Från centrum mot Breared och från Breared mot centrum. Om två år ska de mötas på mitten! I år är första året som arbetet kommer att hålla på hela sommaren och man jobbar dygnet runt. Mellan kl 07 och 22 sprängs det, då mullrar det och kan vibrera i marken. Veckorna 30 och 31 är det dock paus för sprängningarna i tunneln.
(Övriga sprängningar fortsätter, men de sker inte inne i centrum och pågår bara till kl 19.) Projekt Varbergstunneln består av mycket mer än ”bara” tunneln. Sen förra sommaren har kommunen fått inte mindre än två nya broar: Getteröbron och en ny bro över Österleden. Arbetet pågår också med den nya godsbangården norr om Getteröbron.

Vill du veta mer? Mer information om tunnelprojektet finns på
www.trafikverket.se/varbergstunneln www.varberg.se/varbergstunneln Länk till annan webbplats. Instagram: implenia_varbergstunneln

Ny vallgrav vid stationen?

Att kliva av tåget i Varberg innebär onekligen en nära-byggprojekt-upplevelse. Men varför är hela gatan en grop? Svaret är att första biten av Varbergstunneln är en betongtunnel, och den måste grävas (söder om stationen spränger man i stället nere i berget).

Är det ett nytt modernt konstverk på torget?

Ja, det är skulpturen ”Väktaren” av konstnären Råger Cvarnmalm. Skoja.
Tornet är Trafikverkets mätstation som mäter sättningar och/eller deformationer. Mätstationen finns där för att skydda de känsliga byggnaderna runt torget som kyrkan, stadshotellet, kvarteret Brunnsparken och Sparbankshuset. Skulle den ge utslag får Trafikverket larm om detta med en gång.

Det händer mer!

Det är inte bara tunneln som låter i centrum, det byggs också bostäder på flera ställen. Tre av dem som påverkar trafiken är Deromes projekt längs Norra Vägen (kvarteret Charles-hill) och Lindebergs dito vid Maga-sinsgatan (kvarteret Malmen). Även vid Rosenfredsskolan i söder (inte utmärkt på kartan) byggs bostäder, här av Semrén & Månsson.

Macken som återuppstod

Den har funnits länge men nu är ST1-macken på Södra vägen borta. Men! Den finns i ny version i Jonstakarondellen – nu med bemannad butik.

Ny vy i vår by

Glimmervyn heter de nya husen som markerar entrén till Varberg i söder. Här finns både bostäder och ett nytt äldreboende.

Snurr på tillvaron

Hör du till dem som fått stå och vänta (och vänta…) när du vill köra ut på Västkustvägen från Träslövsläges norra infart? No more, my friends. En ny rondell är klar som också gjort trafiksäkerheten bättre.

Och så var det p-platserna ...

De allmänna parkeringarna i kvarteret Falkenbäck längs Sveagatan är borta för nu har Tage & Söner börjat bygga bostäder. När bygget är klart blir här ett parkeringsgarage i fastigheten med flera platser för allmänheten. Förtvivla inte under tiden: Från och med juli blir de tidigare reserverade parkeringarna på Rosenfred tillgängliga för alla. Obs! Glöm inte bort alla rymliga p-hus i centrum. På alla större leder in till stan finns digital skyltning som visar vägen till en ledig parkering.

Viewpoint Briggen

På p-huset Briggen i hamnen gör vi i ordning en utsiktsplats så att du kan följa arbetet med nya stadsdelen Västerport när det sätter i gång. Utsikten är fantastisk redan nu! Så gå gärna upp på översta plan. Plätten, där utsiktsplatsen ska vara, är avgränsad så där kan inte köra några bilar, hiss finns så klart.

I väntan på Västerport

Gamla färjeläget i hamnen ser kan-ske platt och fint ut – nu. Men under våren har här grävts och schaktats för att ta bort markföroreningar från tidigare hamnverksamhet. Detta är första steget i att göra marken bygg-klar för Västerport. Nästa stora steg i projekt Väster-port är ett stort mark- och kajarbete som kommer starta tidigast vid årsskiftet 2021/2022.

Varbergskartan - din hjälp till (nästan) allt

Var ligger Falkenbäck och Norra vägen? Och Rosenfred? På www.karta.varberg.se Länk till annan webbplats. hittar du i princip allt du behöver för att orientera dig i Varberg.

Vill du veta mer? Mer information om alla projekten finns på:
www.varberg.se/ byggabomiljo/varbergvaxer Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-07-02