Choose language
Other:
  • Start
  • / Besöksmål längs Åkturen

Besöksmål längs Åkturen

Mellan maj och september går busslinjen Åkturen som knyter ihop Varbergs innerstad med Grimetons Radiostation och Åkulla bokskogar.

Med Åkturen kan du på ett smidigt sätt nå populära besöksmål som Ästad vingård, Öströö fårfarm, Åkulla friluftsgård eller Strömma farmlodge med kollektivtrafik. Eller bara njuta av den härliga bokskogen som bjuder både på tuff terräng, enkla vandringsleder för hela familjen och kulturminnen som Bockstenmannens fyndplats. Tänk på att varje besöksmål har olika öppettider. Se deras respektive webbplatser för aktuella tider.

familj som får guidad visning inne på grimeton

Grimeton Radiostation

När ingenjör Norén för snart hundra år sedan stövlade omkring över de halländska markerna, bjöds på supar och punsch av bönderna, och letade efter den perfekta platsen för en ny radiostation, kunde han förmodligen inte ens i sin vildaste fantasi ana att radiostationen åttio år senare betraktades som så unik att den utnämndes till världsarv. Idag lockar besöksmålet folk från jordens alla hörn som vill veta mer om världens enda fungerande långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem. Eller med andra ord, världens största sms-maskin!

Förutom radiostationen finns ett stort grönområde samt besökscentrum med café och butik. Gå med på en guidad tur, upplev spännande morsejakter, tyd kodade meddelanden eller leta efter radiospioner.
Hållplats: Grimeton Radiostation
Mer info & aktuella öppettider: www.grimeton.org Länk till annan webbplats.

bild på blomkrukor utanför en lada

Obbhults Gård

På den kringbyggda kulturmärkta hallandsgården från 1700-talet startades nyligen ett café och en gårdsbutik på logen där det finns antikt, nytt och växter i en härlig blandning till försäljning. Gården är en plats där folk i alla åldrar träffas, möts och inspireras tillsammans och av varandra. I cafeét serveras hembakt av vad säsongen erbjuder, smörgåsar och våfflor. Frukostbuffé finns på lördagar och söndagar mellan kl. 9-11. Caféet är framför allt ett trädgårdcafé men det finns även sittplatser inne i huset och på logen.
Hållplats: Obbhult
Mer info & aktuella öppettider: www.obbhultsgard.com Länk till annan webbplats.

stenhusets fasad

Villa Stenhuset

I det vackra stenhuset arrangeras konferenser, bröllop och kalas av alla slag. Möjligheter till övernattning finns för mindre sällskap.
Hållplats: Obbhult
Mer info & aktuella öppettider: www.villastenhuset.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stigs MC- och Motormuseum

Här kan du hitta många nyttogrejer och maskiner som fanns på 20-60-talet. Det finns veteranmotorcyklar, veteranmopeder, äldre cyklar, gamla traktorer och många solomotorer. Även en stationär tröska som dras av en tändkulemotor och många gamla radioapparater och telefoner. Museet ligger utmed Flähultstigen. Det gick en järnväg mellan Varberg och inlandet förbi museet fram till 1960, då revs järnvägen men viadukten finns kvar och Åkullaturen passerar igenom den.
Hållplats: Flähult
Mer info & aktuella öppettider: www.stigsmcmuseum.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åkulla friluftsgård

Åkulla Outdoor Resort

Åkulla Outdoor Resort finns vid Yasjön med övernattningsmöjligheter, café och restaurang. Runt gården finns utmärkta vandringsleder av olika längd, liksom skidspår på vintern.
Hållplats: Åkulla
Mer info & aktuella öppettider: www.akullaresort.se Länk till annan webbplats.

bild på röda hus framför en grön gräsmatta

STF Bråtadal vandrarhem

Den gamla barnkolonin som varsamt renoverats för att behålla atmosfären och känslan från förr. Här är lugnet och omgivningarna lyxen och möjligheterna många både för stillhet eller aktivitet. Huset kan bokas för släktkalas, konferens, kompisgäng eller träningsläger. Välkommen att besöka kulturgården för en fika eller bara för att insupa atmosfären!
Hållplats: Björkasjö
Mer info & aktuella öppettider: www.bratadal.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

vinodlingen

Ästad Vingård

Från början var Ästad Vingård ett traditionellt lantbruk, men är numera en inspirerande miljö för möten och aktiviteter. Här finns aktiviteter som "Fångarna på Gården", en annorlunda spa-anläggning med bland annat en undervattenbastu, restaurang och boende. Gården har också en egen vinproduktion, där både odling och vineri finns tillgängligt för gäster att besöka.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.astadvingard.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

folkskolan i ästad

Ästad Folkskola

En välbevarad skolmiljö från 1900-talets första hälft med tillhörande lärarbostad. Öppet söndagar kl 11.00 – 18.00. 1 maj – 30 september.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.akullabokskogar.nu/astad-skolmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ästad 4Hgård

Ästad 4H-gård

Vackert inramad av den centralhalländska bokskogen, och bara några minuters naturskön promenad från två sjöar, ligger denna lugna, trivsamma lägergård. I närheten finns flera vandringsleder och utflyktsmål. Ästad 4H-gård anordnar mycket läger och kurser. Men man kan också bara hyra boende eller hyra kanot här.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.4h.se/astad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

lamm som betar

Öströö Fårfarm

På Öströö Fårfarm hittar du en gårdsbutik med allt från lammdelikatesser till mjuka lammskinn och ett café med ekologisk prägel som är vackert beläget med bokskogen och beteshagar in på knuten. Här kan man även åka den populära lammsafarin under vår och sommar.
Hållplats: Öströö
Mer info & aktuella öppettider: www.ostroofarfarm.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

kärramosse gård

Kärramosse gård

Här kan du följa skogsvägen ett par kilometer så kommer du till Kärramosse gård där det finns en camp för friluftsliv.
Det finns brygga, flotte, kanoter, grillplats, toalett och vindskydd för övernattning. Det finns även tillgång till ett servicehus med kök, toalett och dusch.
Hållplats: Ottersjö
Endast förbokning. Mer info: www.karramosse.se Länk till annan webbplats.

gammal cykel i gräset med skylt till ejas
gammal vagn fylld med grönsaker

Strömma Farmlodge

I Strömmas unika och mysiga miljö finns en liten gårdsbutik, ett B&B och ett café med hembakat. I caféet kan man också spela melodikrysset och äta frukost på lördagsmorgnarna. Under sommaren kan man även boka in en av konserterna som spelas inne i ladan som huserat allt från Ebbot till Anna Ternheim sedan musiken tog plats på Strömma.
Hållplats: Strömmaberg
Mer info & aktuella öppettider: www.strommafarmlodge.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

yogasal med mattor

Enebackens Kraftkälla

Här kan du boka för konferens och fester och olika typer av spabehandlingar, retreat, vandringar, kurser i yoga, qigong och annan friskvård.
Hållplats: Strömmaberg
Mer info & aktuella öppettider: www.enebackenskraftkalla.se Länk till annan webbplats.

skylt framför gården

Korndals Gård

Korndals gård är fridfullt beläget längs den vackra Dagsåsvägen. Här finns mycket för barnfamiljen som bland annat ponnyridning, hinderbana, lek och pysselhörna i serveringen. På och runt gården finns även ett flertal djur att titta på och klappa. För er som vill ta en promenad eller cykeltur i skogen finns här gott om vägar och stigar som passar.

I den varsamt renoverade butiken finns en skön mix utav nya inredningsdetaljer, vingtageprylar, och hantverk från lokala producenter. Här hittar ni unika närproducerade prylar som bara producerats i liten skala.

I caféet säljes hembakad fika, mackor och lättare lunch som kan avnjutas i serveringen inne i det gamla fårhuset. På gården finns även uteservering där man kan välja plats efter smak och får avnjuta lugnet i natursköna Korndal.

Hållplats: Nackhälle
Mer info & aktuella öppettider: Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

fåtölj framför bokhyllor

Birgittas Retro & Antik

Hos Birgittas Retro & Antik hittar du möbler, keramik och porslin i alla former. Det finns även ett brett sortiment av bruksglas och en hel del allmoge och är du på jakt efter reservdelar såsom prismor, beslag eller glas till fotogenlampor är chansen stor att du kan hitta det här.
Hållplats: Spannarps korsväg
Mer info & aktuella öppettider: www.birgittasretroantik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

loggor

Priset för en vuxen är 75 kronor, för studenter 57 kronor och för ungdomar (7-19 år) 45 kronor. Grupper får ytterligare 25% rabatt på dessa priser.

Biljetten kan köpas i Hallandstrafikens kundservicebutik, hos återförsäljare, i webbshop och app (i appen from 18 maj). Observera att biljetter för närvarande EJ kan köpas ombord på bussen p.g.a Hallandstrafikens Corona-policy.

Mer information finns på www.hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2020 trafikeras sträckan:
1 maj – 14 juni: lör-, sön- och helgdag

15 juni – 16 augusti: alla dagar i veckan

17 augusti – 27 september: lör-, sön- och helgdag

För mer info om tidtabellen se www.hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

karta över åkturen

Tidtabell Åkturen 2020

Varbergs bussterminal, hpl E

Grimeton Radiostation

Rolfstorp Håkanstorp

Obbhult

Flähult

Åkulla

Nabben

Björkasjö

Ästad

Ästad Folkskola

Skogsbo

Angryd

Öströö

Dagsås Smedjan

Granet

Strömmaberg

Nackhälle

Spannarps Korsväg

Grimeton Radiostation

Varberg station


09:45

11:45

14:30

16:30

10:02

12:02

14:47

16:47

10:10

12:10

14:55

16:55

10:16

12:16

15:01

17:01

10:18

12:18

15:03

17:03

10:23

12:23

15:08

17:08

10:27

12:27

15:12

17:12

10:31

12:31

15:16

17:16

10:41

12:41

15:26

17:26

10:42

12:42

15:27

17:27

10:44

12:44

15:29

17:29

10:45

12:45

15:30

17:30

10:50

12:50

15:35

17:35

10:51

12:51

15:36

17:36

10:53

12:53

15:38

17:38

10:56

12:56

15:41

17:41

10:57

12:57

15:42

17:42

10:59

12:59

15:54

17:54

11:07

13:07

15:52

17:52

11:26

13:26

16:11

18:11


Turistinformationen i Brunnsparken, Varberg

Telefon: 0340-868 00
E-post: turist@varberg.se

Senast ändrad: 2022-02-23