Choose language
Other:
  • Start
  • / 10 måsten i Varberg
Fästningen

10 måsten i Varberg

Varberg är en spännande kuststad med allt på behändigt avstånd. En inspirerande och historisk plats med något för alla. Här har vi listat det du inte får missa när du är i vackra Varberg!

Kallbadhuset

Kallbadhuset


Efter en promenad längs med strandpromenaden är det skönt att stiga in i det fantastiska Kallbadhuset. Med sina tinnar och torn står det på pålar ute i havet alldeles intill Varbergs Fästning. Slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Utanför panoramafönstren utspelar sig skådespel av vilt piskande vatten eller spegelblankt glittrande hav. Vågar du doppa dig när istapparna gnistrar i solen en kall januaridag? Det är en energikick utöver det vanliga!

Naturum Getterön

Naturum


I kanten av Getteröns naturreservat ligger Naturum, en port till naturen. Naturum är ett fågelreservat och hit kommer tusentals fåglar varje år, perfekt för fågelskådning alltså - vare sig du är inbiten fågelfantast eller bara nyfiken. Här finns utställningar och aktiviteter för alla som vill lära sig mer om djur och natur. Missa inte barnens skattjakt ute i naturen vid Naturum där frågor och svar om djur och natur leder fram till skatten. Skattjaktens frågor byts ut varje månadsskift så varför inte göra denna roliga aktivitet till den nya familjefavoriten? Ett annat måste på Naturum är örnmatningen under vintern där man matar havsörnar. Det ger dig chansen att se dom magnifika djuren på nära avstånd. Alla Naturums aktiviteter är gratis.

Åkulla Bokskogar

Vinterskog


Inåt landet öppnar sig den vackra och sagolika bokskogen i Åkulla. Packa väskan med lite smått och gott, snöra på dig sköna skor och vandra under det ljusa och skira lövverket. När du når Bexells stenar är det dags att bre ut filten för en fika medan du förundras över stenarna med texter från slutet på 1800-talet.

Spa

Spa


Att salta vindar och friska bad används för att stärka människors hälsa är inget nytt. Redan i början på 1800-talet sökte människor sig till Varberg för att bada, andas in den friska havsluften, äta gott och njuta av de vackra miljöerna. Oavsett om du söker avkoppling i den asiatiska filosofin, det traditionella kurbadet med tångbehandling, undervattensbastu i naturskön miljö på landet eller exotiskt bad inspirerat från det blå Leninbadet är det vatten och avkoppling som är den gemensamma nämnaren. I Varberg finns traditionen och förutsättningarna för att må gott.

Strandpromenaden

Strandpromenaden


En promenadväg längs med havet är härligt i alla väder. Utgår du från Varbergs Fästning har du två och en halv kilometer av hav, klippor, nakenbad, sandstränder och fik. På med solbrillorna, greppa glassen, koppla greppet runt vandringsstavarna eller dra upp kapuschongen. Strandpromenaden är en plats du aldrig kan få för mycket av. Promenaden bjuder på skön avkoppling i solen, träningspass i motvind eller vinterdagar med ett stormigt och dramatiskt svart hav. Fortsätter du ytterligare några hundra meter når du Apelviken som är berömd för sin fina surfing och strandnära restauranger.

Varbergs Fästning

Fästningen


Den magnifika borgen står som ett landmärke för staden. Promenera runt fästningen längs med havet och fascineras av dess byggnation. För dig som är intresserad av Varbergs dramatiska historia med danska och svenska kungar är en guidad tur ett måste. Hallands kulturhistoriska museum som ligger på fästningen har dramatiserade visningar under sommaren - en lustfylld upplevelse där fästningens historia får liv och besökarna dras in i handlingen. Passa på att hälsa på Bockstensmannen, norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd och världens enda kända pålade mosslik, och ta också en titt på knappen som sägs ha knäppt Karl XII.

Torget & Stadskärnan

Varbergs torg


Varbergs torg är känt över hela landet och är ett av Sveriges största torg till ytan med flest handlare i hela i Västsverige. Redan på 1600-talet bedrevs en livfull handel på torget. I ett rutsystem från torget strålar gatorna med butiker. Varbergs stadskärna är känd för sin fina shopping där de små unika butikerna har valt ut godbitarna åt dig. En torgdag med shopping, en fika eller lunch och promenad vid havet är en härlig upplevelse året runt. Vill du koppla av med vackert och funktionellt konsthantverk är Hamnmagasinet med dess glas, keramik, silversmide och konsthall med spännande samtidskonst ett hett tips.

Världsarvet i Grimeton

Grimeton


Världsarvet Grimeton Radiostation är en härlig utflykt för hela familjen med guidade visningar, klättringar i antenntorn och spännande och kluriga problemlösningar på marken. Visste du att Grimetons sändare sedan 1924 bland annat använts för att skicka hemliga och krypterande meddelanden? Välkommen till ett unikt världsarv med riktigt toppläge eller som de säger i Grimeton: … -   .-.-   .-..   -.-   ---   --   --   .   -.

Hav & Bad

Hav & bad


Ett bad om dagen oavsett årstid är ett måste när du besöker Varberg. På sommaren finns flera härliga stränder att välja mellan, här bjuds på både mjuk och skön sand, klippor och berghällar. När du promenerar från stadskärnan når du tre badplatser på fem minuter! Längs med strandpromenaden hittar du allt från barnens badstrand, klipphällar och nakenbad. Missa inte nyheten Fästningsbadet med brygga och hopptorn.
Söderut finns många fina sandstränder och norrut övergår kusten i klippor. Besöker du staden när temperaturen är lägre går det bra att bada inomhus på Varmbadhuset eller på någon av SPA-anläggningarna. Eller varför inte ta ett uppfriskande kallt bad och värma dig kallbadhuset från 1903 efteråt.

Livet i Societén

Socitén


Gårdagens societetsliv med dryck och god mat lever vidare i Varberg. Njut av ett glas vin i sommarkvällen medan och lyssna på skön musik. Utomhusscenens parkmusik har ett späckat program under sommarmånaderna – allt från house till visor. Framåt kvällningen tar Bodegans sorl med skön pianomusik vid. På Societén händer det alltid något under sommaren.

Senast ändrad: 2020-07-02