Choose language
Other:
Varmbadhuset

Varmbadhuset

Söder om Societetsparken reser sig ett stort stenhus med ordet ”BAD” på fasaden. På sin tid var detta en av Skandinaviens finaste saltvattenkuranstalter.

Traditionen med varm- och kallbad går tillbaka till den tid då Varberg var en mycket populär kurort. De första årtiondena hade man enbart använt vatten för invärtes bruk. Men på 1820-talet kom man underfund med att det även kunde användas för utvärtes bruk. Varbergs första varmbadhus byggdes 1823. Det låg ungefär mellan tullhuset och det nuvarande kallbadhuset och hade från början endast fem badrum.

År 1864 bildades ett badbolag med kommunalt stöd, för att bygga både ett kallbadhus och ett varmbadhus, så att man kunde möta konkurrensen från Bohuslän. Varbergs andra varmbadhus uppfördes 1866, på ungefär samma plats som det första. Byggnaden var helt i trä med 16 bad- och toalettrum, där gästerna erbjöds allt från ryska ångbad och romerska bad till vanliga varmbad. Badgästernas antal ökade med flera hundra till vilket även det nya kallbadhuset färdigt samma år bidrog till. Husen byggdes mitt emot varandra.

Efter 60 år krävdes förnyelse

Till skillnad från kallbadhuset, som blåste ner och fick byggas upp två gånger, fick varmbadhuset från 1866 stå kvar och vara i drift i drygt 60 år. Länge var det tänkt att bli ett badhotell, men med årens lopp hade det blivit omodernt och drog dessutom med sig stora underhållskostnader. 1923 fattades beslut om att bygga ett nytt. Efter ritningar av arkitekt Allan Berglund från Kungsbacka, uppfördes Varbergs tredje varmbadhus 1925, landets enda saltvattenkuranstalt, som kunde erbjuda ett varierat utbud av dessa bad. Det byggdes inte på samma plats som de två tidigare utan söder om Societetsparken. Det var också avsett att användas året runt. Det gamla varmbadhuset monterades ned och delarna såldes.

Varmbadhuset invigdes på pingstafton 1925 av landshövding Axel Mörner och betecknades vid invigningen som det finaste i Skandinavien. Den klassiskt sköna simhallen med uppvärmd saltvattensbassäng kom att bli en stor tillgång i hälsovården. Återigen tog tillströmningen av kurgäster fart sedan man noterat en minskning under 1920-talet.

Byggnaden är ett fint exempel på mogen, svensk nyklassicism, med sin ganska strama symmetri och lekfulla spirituella detaljer.

1991 flyttade kurortverksamheten, med rehabilitering och hälsohem, till Apelvikens före detta sanatorium som en privat stiftelse, Varbergs Kurort AB. Varmbadhusets förnyelse innebar bland annat förebyggande hälsovård, läkarvård och rehabilitering i privat regi. Det återinvigdes i oktober 1992 som ett frisvårdscenter.

Idag

Även idag kan du njuta av ett avkopplande bad i det salta vattnet i 12,5-metersbassängen, som hämtas direkt från havet strax utanför Varmbadhuset och håller en temperatur på 32 grader. Det finns även tillgång till bastu och friskvård. Direkt i entrén möts du av personal från Friskvågen, som har ett brett utbud inom fitnessträning.

Förutom Friskvågen finns här även läkarmottagning, gynekologmottagning samt stödgrupper för barn och ungdomar.

För öppettider se webbplats

Varmbadhuset
Strandgatan 5, Varberg

Telefonnummer Actic: 0340-64 11 64
Telefonnummer Husläkarna: 0340-67 58 81

Senast ändrad: 2019-08-01