Choose language
Other:
Socitén

Societetparken och Societetsshuset

Bara några minuters promenad från Varbergs fästning ligger den grönskande Societetsparken. Parken kom till i slutet av 1800-talet när Varberg hade blivit allt mer betydande som kurort.

Varberg, eller egentligen hela det halländska kustlandskapet, är mycket flackt och saknar skuggande växtlighet. Det ansågs därför vara viktigt att anlägga parker med skuggande träd. De fina badgästerna på 1800-talet var inte så mycket för solbränna.

I parken ligger ett av Västkustens finaste och bäst bevarade societetshus. Det började byggas 1883 och stod färdigt 1886. Allt fler välbärgade människor besökte Varberg och behövde någonstans att samlas för gemensamt sällskapsliv. Tidigare fyllde Brunnssalongen i Brunnsparken en liknande funktion. Huset är ritat av göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson (samma man som bland annat ligger bakom Marstrands societetshus och Trädgårdsföreningen i Göteborg), och är i en slags Alhambrastil med moriska detaljer. Denna stil var ganska typisk för det sena 1800-talets träarkitektur, särskilt när det gällde byggnader som hade anknytning till badande, vilket också framgår av Kallbadhusets liknande formspråk.

Societetsparken, eller Badhusparken som den först kallades, anlades alltså för kurortens gäster och var först inte öppen för alla. Parken var inhägnad och man var tvungen att betala entréavgift. I parken erbjöds det mesta en sommargäst kunde önska sig, mat, musikunderhållning, dans och andra nöjen. Det fanns också en lekplats för barnen, kägelbana och en trappa upp i Societetshuset, gymnastiksal.

Än idag är Societetshuset med omgivande park en självklar del av nöjeslivet i Varberg, för såväl turisten som för Varbergsbon. I huset finns café, restaurang, pub, diskotek och nattklubb. Från utomhusscenen kan du höra ljuvlig musik om sommarkvällarna. Här finns också lekplats, tennis- och minigolfbanor. Man kan också bara njuta av en härlig picknick i gröngräset under de skuggande träden.

Societén
Societetsparken
432 00 Varberg

E-post: info@societen.se
Telefonnummer: 0340 - 67 65 00

Senast ändrad: 2020-06-17