Choose language
Other:
Naturum

Naturum Getterön

Naturum i kanten av Getteröns naturreservat är Varbergs näst mest besökta turistmål efter Varbergs fästning. Över 80 000 människor besöker fågelreservatet varje år, för att inte nämna alla tusentals fåglar som tycker att Getterön är ett underbart ställe.

Naturum är en port till naturen. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig i.

– Fågelreservatet är viktigt för flyttfåglarna under både höst och vår. Här vilar de ut under sin långa färd, äter upp sig och får nya krafter. Det är som ett stopp på Autobahn, berättar Linda Nyberg på Naturum.

– Fåglarna reagerar på rörelse, det är så de skyddar sig mot rovdjur. Besökarna har tillgång till våra gömslen, små hus där de kan studera fåglarnas värld utan att fåglarna uppfattar rörelsen, berättar Linda.

Även om Naturum Getterön är enormt populärt bland ornitologer, är det först och främst den breda publiken som reservatet vänder sig till. För att delta i aktiviteter som fågelguidning, föreläsningar eller barnprogrammetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster behöver man inga förkunskaper om fåglar.

– Alla som är nyfikna på naturen är välkomna till oss. Vi har öppet året om och det händer något nytt varje dag. Höjdpunkterna är på våren och hösten då flyttfåglarna stannar till här. Men många fåglar väljer att stanna kvar här hela sommaren.

För att få ut mest av din fågelskådning är det bra om du har med dig kikare, fågelbok samt krysslista och penna. Men det går också fint att låna fågelskådningsutrustning på Naturum och ge dig ut på en upptäcktsfärd. Ett tips är också att ta med dig en matsäck eller lite fika. Det finns också fika att köpa inne på Naturums egna café.

På Naturums blogg, som vi uppdateras varje öppetdag, kan man följa naturens gång under hela året. Bloggen hittar du på www.naturumgetteron.selänk till annan webbplats

5 fåglar att spana efter

tofsvipa

Tofsvipa
Tofsvipan är en av de tidigaste vårfåglarna som kommer till Sverige, de första kan dyka upp redan i februari när snön fortfarande ligger kvar. Den är en vanlig häckfågel i öppet landskap, jordbruksmarker, betesmarker, strandängar och sjö-mader. Tofsvipan finns i hela landet och den känns igen på sitt karaktäristiska läte och utseende med en lång nacktofs.


sädesärla

Sädesärla
Sädesärlan är en av våra mest efterlängtade vårfåglar. Den känns lätt igen på sin långa stjärt som vickar konstant. Man kallar ärlan för en datumflyttare, den kommer från sitt övervintringskvarter nere i Afrika och anländer hit vid samma tidpunkt år efter år. Sädes-ärlan är en insektsätare, som placerar sitt bo i hålor och skrevor.

skärfläcka

Skärfläcka
Skärfläckan är en ganska ovanlig vadarfågel som i stort sett bara finns i Skåne, Halland, Blekinge och på Gotland. Ute i Getteröns naturreservat häckar en koloni med 50–100 par och är Getteröns symbolfågel. Den är omisskännlig med sin svartvita dräkt och långa uppåtböjda näbb. Skärfläckan är en fridlyst och rödlistad flyttfågel. I början av maj börjar ruvningen som sköts av båda makarna.

skrattmås

Skrattmås
Skrattmåsen är den högljudda måsfågeln med svart huvud som är glupsk och inte räds för att sno mat från människor. Den kom till Sverige under 1700-talet och första häckningen konstaterades vid Hornborgarsjön 1895. Man kan tycka att man hittar dessa fåglar varstans i Sverige, men faktum är att skrattmåsen har börjat minska i antal.

strandskata

Strandskata
Stadens nykomling är strand-skatan, som har letat sig in bland bebyggelse för att söka efter mat i gräsmattor. Nu under april till maj kan man höra hur paren skrattar med varandra och framåt juni kommer deras små ungar att springa omkring på parkeringsplatser, skol-områden och längs kusten där de verkligen hör hemma.

Naturum Getterön
Lassavägen 1
432 00 Varberg

Senast ändrad: 2019-10-31