Ta en konstrunda

Upplev Varberg på ett nytt sätt genom en konstrunda! Turen tar dig på en vacker promenad runt staden där du får chansen att spana på många av Varbergs fina konstverk.

Konstkarta


Nr 1 Vattenbäraren

staty vattenbäraren i brunnsparken

Knutte Westers verk Vattenbäraren är en omtyckt konstnärlig gestaltning
i Brunnsparken. Verket som invigdes 2018 har koppling till platsens historia; att vattnet alltid fraktades när man på 1800-talet drack brunn i Brunnsparken. Skulpturgruppen är gjuten i brons och består av tre delar, och ur en av dem finns möjlighet att hämta dricksvatten under sommaren.

Nr 2 Badande ungdom

Fontänen badande ungdom på torget i Varberg

Badande ungdom från 1937 är Varbergs första inköpta offentliga skulptur och konstnären Bror Marklunds första offentliga uppdrag. Den föreställer två nakna ungdomar, frusna i en rörelse. Barn och ungdom var under tidigt 1900-tal ett populärt motiv som symboliserade oskuld, sundhet och framtid.

Nr 3 Klyvning

Konstverket klyvning i början av torggatan

Skulpturen gestaltar Varbergs stenhuggerihistoria i form av rektangulära klippblock i varbergsgranit. Mellan dem är sidorna polerade och blanka, medan utsidorna är råa och obearbetade. Den enkla formen och materialet spelar huvudrollen i detta expressiva verk av Roland Olsson, där två kontraster möts.
Under sommaren 2022 pågår byggnation i området med viss avspärrning kring konstverket.

Nr 4 Torellbrunnen

Torellbrunnen intill Galleria Trädgården

Otto Torell föddes på 1820-talet och var geolog, glaciärforskare och gjorde polarexpeditioner. Han föddes i huset som nu är Hotell Gästis. Fontänen består av tre kristallformade klippblock, formgivna av Edvin Öhrström, och mellan dem strålar det vatten som bildar en vattenspegel under dem.

Nr 5 Stilla rörelse

Skulpturen stilla rörelse i Engelska parken

När Engelska parken förnyades 2012 köptes Maria Miesenber-gers skulpturgrupp Stilla rörelse in. De fyra mänskliga figurerna finns utplacerade på olika platser. På både kropparna och pelarna syns ett mönster som kan associeras till rutmönster i löv, nerver eller spår av något som krupit på ytan.

Nr 6 Gossen med guldgåsen

Skulpturen stilla rörelse i Engelska parken

1950 var det en stor skulpturutställning i Societetsparken. Konstnären Einar Lutherko rt medverkade med Gossen med guldgåsen, som är inspirerad av bröderna Grimms saga Guldgåsen. Skulpturen var omtyckt och med hjälp av insamlade medel från allmänheten fick den stanna kvar i parken.

Nr 7 Hålrum

Hålrum - staty utanför västerports kök

Eva Hilds skulptur Hålrum har abstrakt rundad form där tunna membran vrider sig och bildar hålrum. Insida vrids till utsida i en ständig rörelse. Formspråket kan ge associationer till naturformationer, till meandrar och snäckskal eller ben och kranium från märkliga djur.

Nr 8 Spirande snäcka

Statyn spirande snäcka i varbergs innerhamn

Många av Walter Bengtssons verk är surrealistiska och liknar huvudfotingar eller andra lekfulla former. Inspirationen till skulpturen kommer från säckskruven som användes när säckar lastades på båtarna i hamnen.
Nr 9 Gustav Ullman

Gustav Ullmans staty utanför fästningen

Gustav Ullman var diktare och författare och även konstnären Nanna Ullmans svåger. Skulpturen föreställer en naken, knäböjande man; en porträttyp som förkommer under flera perioder.Nr 10 Minnesmonument

Minnesmonumentet vid Södra Fästningshörnan

Minnesmärke restes 1993 då det var 650 år sedan kungavalet och fredsfördraget på Varbergs slott. Det är gjort av den finske skulptören Harry Kivijärvi och visar bland annat kungliga sigill, stadsvapnet, Heliga Birgitta och Digerdöden.


Nr 11 Rantzau

Rantzau-klippan

Högt över Varbergs gamla stenbrott, finns minnesmärket över den danske härföraren Daniel Rantzau som dödades av en kanon-kula 1569. Det är märkt med tänkespråket Diverso tempore diversa fata, latin för Skilda öden vid skilda tider.


Nr 12 Tantfullness

Tantarmé av sten i trädgård

Susanna Arwins verk, som har koppling till Med handväskan som vapen, består av en liten armé av tanter med handväskor. Det är också i privat ägo uppe på Platsarna, men går att beskåda från vägen.


Nr 13 Med handväskan som vapen

Staty vid Villa Wäring

Susanna Arwins staty har skapat debatt i flera led. Den är inspirerad av det världsberömda pressfotot Kvinnan med handväskan, och har numera sin hemvist utanför hotellprofilen Lasse Didings Villa Wäring.Nr 14 Gäddleken

Statyn gäddleken utanför Varbergs sparbank

Skulpturen i brons som står utanför Varbergs Sparbank är gjord 1955 av Clarence Blum, som främst gjort skulpturer i intimt format.
Senast ändrad: 2022-06-30