Choose language
Other:
Cykla

Cykla i Varberg

I Varberg finns en många trevliga och spännande cykelturer. Allt från större cykelleder till mindre landsvägar, småvägar längs med havet och skogsstigar. När du cyklar i Varberg passerar du både hav, sjöar, skog, sevärdheter och mysiga fikaställen.

Få kommuner har lika bra cykelvägar som Varberg! Många av vägarna passar också bra för inlinesåkning.

Söderut består landskapet till större delen av öppna fält. Norrut är landskapet lummigare och mer kuperat. Cyklar du inåt landet möts du till en början ett lugnt landskap med öppna fält och bondgårdar. Efter cirka 15 km kommer du in mot skogarna, till mer kuperade och sjörika områden. På flera ställen längs med de olika cykelturerna finns möjlighet till övernattning för den som väljer att cykla i etapper.

Cykelplaneraren
Cykelplanerarenlänk till annan webbplats visar en karta över bra cykelleder i Varberg och upp mot Göteborgsområdet.

Markerade cykelleder
Tre markerade cykelleder i Halland går igenom Varberg.

Kattegattleden
Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled som sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Det är en 395 km lång led med unikt havsnära läge. Följ de rödvita skyltar med nummer 1. www.kattegattleden.selänk till annan webbplats

Monarkleden
Monarkleden löper mellan Varberg och Kungsäter och är huvudstråket i det nätverk av cykelleder som utgår från olika platser utmed leden. Leden finns hittills endast markerad i karta på www.godestad.se/monarkledenlänk till annan webbplats.

Cykelspåret
Leden går genom de nordöstra delarna av Varberg, förbi flera vackra sjöar. Leden kommer in i Varberg vid Åkulla och sträcker sig norrut förbi Veddige.

Åkullaleden
Leden går österut från Varbergs stad och följer den gamla banvallen. Mest grusväg, skogsväg och "gräsväg".

Inne hos Turistinformationen i Brunnsparken i Varberg kan du köpa en cykelguide för Halland.
Där kan du också köpa Kattegattskarta med informationsbroschyr för 150 kr.

Hyra cykel
CYKELHUSET - FÅGLUM
Birger Svenssons väg 14, Varberg
Telefonnummer: 0340-61 10 60

ERLAN CYKEL & SPORT
Drottninggatan 25, Varberg
Telefonnummer: 0340-144 55

CYKELVERKSTADEN No 1 Snidaregatan 6 Snidareg. 6 A
Telefonnummer: 0340-143 53

Ta med cykel på tåget
SJ: Cyklar är överlag inte tillåtna att ta med ombord. Om du har en ihopfällbar cykel eller monterar isär din cykel och paketerar den väl, som ett bagage, får du ta med dig den ombord. Samma gäller för barncyklar.

Öresundståg: På Öresundståg får du ta med en vanlig cykel i mån av plats. Cykeln måste alltid ha en egen biljett och åker för barnpris. De rekommenderar att köpa enkelbiljett för dig och din cykel i länstrafikens biljettautomat. De gäller under ett antal timmar efter köp, och skulle du inte få plats med din cykel på ett tåg, kan du förhoppningsvis åka med det efterföljande. Om du köper biljett på www.oresundstag.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så välj Barn 7-15 för att köpa en ”cykelbiljett”.

Hallandstrafiken: Cykel kan medföras, men endast i mån av plats. Att ta med cykeln på bussen kostar samma som en barnbiljett.

Din cykel kan du i mån av utrymme medföra på Västtågen och på regionbussarna. OBS! Stadsbussarna tar inte cykel.

Senast ändrad: 2019-12-09