Choose language
Other:
Mörkhårig kvinna som står i svarta kläder.

Peter Eccher – DSM 6:66 - Varbergs Konsthall

Materialiserat symptom, diagnoser för katharsis och estetikens botgöring. Konstnären Peter Eccherlänk till annan webbplats (f. 1971) verkar i gränslandet mellan oförklarliga fenomen, ritualer och vetenskap. Med fokus på strategier för mental överlevnad, utforskar Eccher tabuladdade ämnen såsom ilska, våld och förbannelse i en konstnärlig kartläggning om mänsklig utsatthet och makt. Närvarande är referenser från den inuitiska mytologin med magiska figurer – tupilaqs, och uttrycks genom artefakter där materialen ofta är ben, tänder och hår i möte med samtida bruksföremål såväl som teckning, skulptur och storskaliga platsspecifika installationer. Det är en stor glädje för Varbergs konsthall att presentera Peter Ecchers första stora konsthallsutställning.

Utställningen ‘DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ är ett samarbete med GIBCA – Göteborg International Biennial for Contemporary Artlänk till annan webbplats och utställningsprogrammet Gibca Extendedlänk till annan webbplats där lokala kontexter sammanvävs med globala frågor och existentiella tankar.

Curator för Gibca 2019 men också för 2021, är Lisa Rosendahl. Med utgångspunkt i inbjudan att curatera två upplagor av GIBCA och koppla dem till varandra, kommer det curatoriska ramverket att använda sammanflätning som centralt motiv och metod. 2019 års biennal är början på en konversation, där reflektioner och frågeställningar som lyfts fram kan ligga till grund för vidare samtal, relationer och samarbeten. Titeln ‘Part of the Labyrinth’, speglar denna ingång.

Biennalens titel, ‘Part of the Labyrinth’, är lånad från den danska poeten Inger Christensens svar på Descartes axiom ”Jag tänker, alltså är jag” från 1637: ”Jag tänker, / alltså är jag en del / av labyrinten” (ur Brev i april, 1979).

Röda Sten Konsthalllänk till annan webbplats är huvudman för GIBCA.

Plats, ort och öppettider

Varbergs Konsthall, Varberg

21 september - 5 januari 2020

Kulturhuset Komedianten
Engelbrektsgatan 7
43241 Varberg

Kulturhuset Komedianten hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

konsthallen@varberg.se

0340-886 31

Senast ändrad: 2019-08-01