Varbergs innerhamn

Varbergs innerhamn är full av liv. Från att den anlades under 1880-talet i syfte att möta den ökade ångbåtstrafiken, har den fram till i dag utvecklats till en pulserande mötesplats. Här sammanstrålar Kallbadhuset, Barnens badstrand, den anrika Societetsparken och den vackra strandpromenaden på ett naturligt sätt.

För båtburna finns en gästhamn

För Varbergs alla båtburna besökare finns den året runt-öppna populära gästhamnen. Den 450 meter långa kajen har plats för ca 50 gästbåtar och anläggningen erbjuder bland annat; toalett, dusch, tvättstuga och gratis cykeluthyrning till sina gäster. Under högsäsong arbetar hamnvärdar på plats som gärna svarar på dina frågor.

För alla som vill vidga vyerna och upptäcka vad som finns utanför hamninloppet, erbjuds dagliga turer till havs. Kring hamnområdet finns ett stort utbud av mat och dryck, både dag- och kvällstid. Njut av havets läckerheter, kaffe med dopp eller en svalkande glass. Det finns även grillplats och gott om allmänna sittplatser.

Konstfrossa i Galleri Hamnmagasinet

Längs med Sjöallén, mittemot Campus Varberg ligger detta varsamt renoverade kulturhus från 1874. Detta centrum för konst och konsthantverk i Varberg är väl värt ett besök. Här har du utöver konstutställningar, även möjlighet att titta in i glashyttan, silversmedjan eller i keramikverkstaden. Hantverken finns även till försäljning.

Glass i stora lass

Ingen sommar utan glass. Glasscaféet Kulingen ligger strategiskt längs med Sjöallén. Här erbjuds inte mindre än 23 olika smaker, hembakade glassvåfflor samt laktos, mjölk och glutenfria alternativ. Slå dig ner på uteserveringen eller avnjut din glass på en bänk vid havet eller på stranden.

Getteröbåtarna - vackraste vägen till badstranden

Ett snabbt och enkelt sätt att ta sig mellan Varbergs innerhamn och småbåtshamnen vid Getteröns första vik. Hitta ditt eget paradis bland Getteröns många vikar. Här finns både soldränkta klippor och mjuka sandstränder. Getteröbåtarna kör dagliga turer från midsommar och framåt. En enkel resa tar ca 10-15 min och betalning sker ombord med swish eller kort. För mer information: getterobatarna.se Länk till annan webbplats.

Badhusplatsen – en central mötesplats

Badhusplatsen är lite som ett nav i innerhamnen. Här sammanstrålar Kallbadhuset, fästningen, Societetsparken och gästhamnen på ett naturligt sätt. Stanna upp ett slag och slå dig ner på någon av de klossliknande sittplatserna. Här finns även grillmöjligheter och tillgång till toaletter.

Kul lek på Barnens badstrand

Vid foten av det magnifika Kallbadhuset breder den långgrunda sandstranden ut sig. Perfekt för små fötter att plaska i vattenbrynet eller för flinka händer att bygga sandslott. Här finns även en liten lekplats med gungor och klätterväggar. Toaletter och kiosk finns i anslutning till stranden.

Pröva fiskelyckan med Fladenbåtarna

Ta med vännerna eller familjen på en oförglömlig naturupplevelse till havs. Västkustens största sportfiskefartyg Falkskär ll och den snabbgående Tunaclipper erbjuder havsfisketurer av varierad längd och svårighetsgrad, anpassade för såväl den inbitne fiskaren som nybörjaren och barnfamiljen. Erfarna skeppare guidar, ger fisketips och praktiska råd. Allt för att skapa en så minnesvärd upplevelse som möjligt. För bokning: fladen.se Länk till annan webbplats.

Fladen fisketurer

Drömmer du också om en sommar på det öppna havet med saltstänkta vindar och fiskelycka? Då rekommenderas en tur med M/S Clipper till Fladen eller Lilla Middlegrund där du har stor chans att få en torsk, havskatt eller makrill på kroken! M/S Clipper är en stor träbåt, med plats för 40 personer, som kör havsfisketurer från Varbergs hamn året runt, om vädret tillåter. Någon tidigare erfarenhet av havsfiske behövs inte, skepparen och hans matroser guidar och hjälper till med fisket om det behövs – även rensning av fisken på vägen tillbaka. Ombord finns en enkel servering för den som inte vill ta med egen matsäck. Fiskeutrustning finns att hyra.
För bokning och mer information: fladenfisketurer.se Länk till annan webbplats.

Rolands Kök & Bar

Med ett perfekt läge vid kajkanten är Rolands Kök & Bar en självklar träffpunkt i Varbergs innerhamn. Som gäst kan du från första parkett blicka ut över Varbergs fästning och vackra Kallbadhuset. Sittplatser finns både inomhus och utomhus och de vindskyddade altanerna vetter mot den lilla badstranden och gästhamnen. Njut av vällagad mat med smaker från havet samt kalla och varma drycker för stora och små. Rolands håller öppet från morgon till sen kväll.

Sagolika Kallbadhuset

På Kallbadhuset kan du först njuta av ett energigivande och svalkande dopp i havet, för att sen slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över hamninloppet. Stoltserande på pelare ute i havet är denna arkitektoniska dröm i morisk stil ett av Varbergs mest kända landmärken. Det ursprungliga badhuset uppfördes redan 1866 men förstördes i en storm några år senare. Den nuvarande byggnaden stod klar 1903 och under åren 1994-96 genomfördes en renovering där exteriören med hjälp av gamla bilder och ritningar, återfick sin ursprungliga design. Kallbadhuset håller öppet året runt och är indelat i två sidor, en för herrar och en för damer. Varje sida har två bastur, omklädningsrum och duschar. Läs mer på kallbadhuset.se Länk till annan webbplats.

Kajgången - Varberg från ett annat perspektiv

Ta tillfället i akt och strosa ut på den stenbelagda piren som ligger som en skiljelinje mellan Kallbadhuset och småbåtshamnen. Längs med kajen passerar du bland annat havsfiskebåtarna, Getteröbåtarna och Varberg Cruise Line. Väl ute på piren hittar du Kajgången, en utkiksplats mot innerhamnen och Skrivareklippan. Här bjuds du på en magisk vy över Kallbadhuset och Varbergs fästning. Ta med fika och njut av omgivningarna eller passa på att ta ett dopp. En stege är placerad som i en öppning i den uppmurade skyddsvallen.

Fästningsbadet

Fästningsbadet är med sitt stora soldäck, badbrygga och hopptorn lika mycket en mötesplats som badplats. Som namnet förtäljer ligger det på Fästningspiren med en slående utsikt över fästningen och Kattegatt.

Strandpromenaden

Vackra strandpromenaden är synonym med Varberg. I över 100 år har man kunnat ta sig till fots längs med den vilda kusten. Den fyra kilometer långa promenaden tar vid nedanför Varbergs fästning, precis intill Barnens barnstrand. Slå dig ner på någon av de strategiskt utplacerade bänkarna och njut av den enastående utsikten.

Varberg Cruise Line

Följ med på en kryssning med nyrenoverade Stella Polaris och njut av Varbergs vackra siluett under tiden som ni avnjuter en god måltid med passande dryck. Ombord på fartyget finns två restauranger, Ankaret och Sea View Rosé- & Champagnebar, och på fördäck säljs pinfärska skaldjur, levererade direkt från fiskaren. Under dagtid, när fartyget ligger vid kaj, håller man öppet och serverar lunch. Allt lagat från grunden och på råvaror av hög kvalitet.

Bangolf i Societetsparken

Utmana dina nära och kära i bangolf. Mitt i vackra Societetsparken ligger inte mindre än två 18-hålsbanor. En äventyrsbana designad för att passa alla i familjen och en tävlingsbana för den som önskar mer utmaning. På området finns även kiosk där du kan köpa glass, läsk och kaffe.

Kustbageriet

Ett stenkast från hamnen ligger populära Kustbageriet. På ekologiskt mjöl från närliggande Limabacka Kvarn i Väröbacka bakar man ljuvligt surdegsbröd och sötare bakverk. Du kan även köpa frukostpaket och lunchmackor, att avnjuta på plats eller ta med.

Lek i Sjöallén

Ett nytt aktivitetsområde har tagit form i Sjöallén. Intill den populära skaterampen samsas nu pumptrack, pingisbord och lekhus på en färgglad yta. En perfekt mötesplats för barn, ung-domar och föräldrar. Hit kan man ta med sig cykeln, skateboarden, inlines eller kickbiken. För den som är sugen på en utmaning i pingis finns rack och bollar att låna på den närliggande restaurangen Hamnpaviljongen. Intill området finns även food trucks och glassförsäljning.

Senast ändrad: 2022-06-30