Choose language
Other:

Upplev Varberg på cykeln

Fler och fler väljer cykeln. Inte bara för miljön eller hälsan, utan för att uppleva omvärlden på ett nytt sätt. På cykeln hinner du känna dofterna och lägga märke till detaljerna. Här får du tips om några utflyktspärlor på cykel, så pumpa däcken för en utflykt på lagom avstånd från stan!

Träslövsläge

kaffeboden

Sträckan från Varbergs torg närmsta vägen via Västkustvägen är 6,6 km. Cyklar du istället längs havet via Strandpromenaden, Apelviken och Södra näs är sträckan 8,4 km. Träslövsläge, i folkmun kallat Läjet, är ett gemytligt fiskeläge. Njut av den charmiga hamnen där det säljs nyfångad fisk, räkor och havskräftor från Kräftvagnen. Ta en fika i Kaffeboden och promenera längst ut på piren som myllrar av badsugna under varma dagar. Utanför det populära glasscafét ringlar kön ofta lång på gatan, och en härlig middag av närproducerade råvaror äter du självklart på mysiga Joels brygga. I Träslövsläge finns en stor barnvänlig sandstrand som också är en populär surfspot.

Johnssons gård

johnssonsgård

Sträckan från Varbergs torg genom södra stan och västkustvägen är 7,6 km. Den alternativa vägen via sjukhuset, Påskbergsskogen och mellan gröna åkrar mäter lika lång. Johnssons Gård är utflyktsmålet som passar alla. Om inte cykelturen gjorde slut på energin finns träningsanläggningen Golden Wellness öppen för alla, med hinderbana, padelbanor, multicourt och utegym. Ät dig mätt på Spiseriet, restaurangen som brinner för närodlat. Godsaker i alla former kan avnjutas på caféet hos Sikta Stenugnsbageri och hos Subbe Bryggeri serveras både kunskap och provsmak på nybryggt öl, speciellt när Folkölsbutiken har öppet. På Johnssons Gård finns också NackhelleHem Blommor & Inredning samt keramikverkstaden Verkstan med Vänner som har fina fynd att stoppa ner i cykelkorgen.

Getterön

getterön

Sträckan från Varbergs torg till Getteröns Femte vik är 5,2 km. Till Getterön cyklar du bäst via Kattegattleden/Östra Hamnvägen. Så snart du når Getterövägen är Naturum ett utmärkt första stopp. Naturums fågelreservat är Varbergs näst mest populära turistmål efter fästningen. Vidare ut på Getterön passerar du Varbergs Flygklubb, aktiv sedan 1937, med flygfältet på din högra sida. Getteröns fem badvikar har lite olika karaktär. På Första vik finns en snorkelled för vetgiriga och Första och Femte vik finns serveringar. Längst västerut på Getterön når du det klippiga naturreservatet, och på Tredje vik är hunden också välkommen.

Apelviken

apelviken

Sträckan från Varbergs torg till Restaurang Solviken är 3,6 km, och till badplatsen Vikhyddan är det 5,2 km. Via strandpromenaden cyklar du förbi Kusthotellet, sedan antingen förbi Sanatoriekapellet och eller utmed vattnet förbi Subbe fyr. Apelviken är ett surfmecka året runt men framför allt på sommaren då det myllrar av både besökare och locals. Här finns camping, surfing och SUP, restauranger med skön beachkänsla, sommarkonserter och mängder av härliga häng. Hela Apelviken har långgrund sandstrand men längst söderut badar du från brygga på Vikhyddan.

Gamla Varberg

gamlavarberg

Sträckan från Varbergs torg utmed Kattegattleden norrut via Östra Hamnvägen är 7,3 km. Turen går förbi Naturum, Getteröns fågelreservat, och är en behaglig cykling genom flackt landskap. Gamla Varberg är ett berg krönt av ett iögonfallande bronsåldersröse som ger berget ett karakteristiskt utseende. Ta med egen picknickkorg, parkera cykeln och traska den sista biten upp till stenröset. Från röset har du en magnifik utsikt över Varberg och Getterön samt den flacka ön Balgö. Historien berättar att detta var en plats för att tända en vårdkase (vaktstapel) - en eld placerad på en hög plats. Om fienden nalkades tändes kasen som varningssignal till befolkningen.

Senast ändrad: 2022-02-10