Choose language
Other:

Strandpromenaden i alla väder

Den vackra Strandpromenaden i Varberg anlades redan 1912 och är vida känd. I fyra kilometer slingrar den sig från Kallbadhuset i norr till Apelviken i söder. Strandpromenaden är alltid populär och här promenerar, springer och cyklar man året runt på stråket bredvid havet.

Det första du ser när du promenerar längs Strandpromenaden är Kallbadhuset. Den sagolika byggnaden från 1903 har i år utsetts till Sveriges femte vackraste byggnad. Det är det enda bevarade kallbadhuset på någon västkustbadort. Besöker du Varberg under vinterhalvåret är ett kallt bad och en värmande bastu här ett hett tips.

Precis bredvid Kallbadhuset ligger Barnens badstrand, en långgrund badplats för de mindre barnen som vill plaska i vattenbrynet. Fram till 1972 var den här stranden bara tillgänglig för kvinnor och barn, men som tur är har detta ändrats och nu är alla välkomna.

Lyft blicken medan du fortsätter din promenad så ser du Varbergs fästning på din västra sida. På södra fästningshörnans stora gräsytor har många stora artister mött en sommarglad publik.

Varberg fästning byggdes 1287-1300 av den danske greven Jacob Nielsen, innehavare av norra Halland. Han lät bygga den som skydd, då han anklagats för att ligga bakom mordet på den danske kungen Erik Klipping. När Halland blev svenskt byggdes slottet om till en fästning som stod klar i början på 1600-talet. Den användes som militär befästning ända till 1830-talet. Fästningen fungerade också i flera hundra år som fängelse. I mitten av 1800-talet uppförde man ett modernt kronohäkte och fängelseverksamheten fanns kvar fram till 1931.

Den gamla slottskärnan inrymmer idag Hallands kulturhistoriska museum, som bland annat visar det medeltida mossliket Bockstensmannen, den kulknapp som har påståtts ha dödat Karl XII 1718 och mycket mer.

Inom fästningens murar finns också vandrarhem, café, restaurang och privatbostäder. Mot havet ligger restaurang Fästningsterrassen med spektakulär utsikt. Fästningsterassen har öppet under sommarhalvåret.

Strax efter på din vänstra sida ligger det populära utomhusbadet Simstadion.

Simstadion öppnade på 1930-talet och här hölls bland annat SM i simning 1961. Den är anlagd i en del av det gamla stenbrottet vid Rantzauklippan alldeles vid havet. Runt bassängerna höjer sig bänkrader i amfiteaterform, uthuggna ur stenen. Bassängerna på Simstadion är fyllda med uppvärmt havsvatten från det salta Kattegatt som bokstavligt talat ligger ett stenkast bort. Detta härliga bad är en del av stadens traditioner eftersom Varbergsbarn i generationer har lärt sig simma här under fyra veckor på sommarlovet.

Stråket fortsätter sedan förbi nakenbaden Käringhålan och Skarpe Nord (båda för damer) samt Goda hopp (för herrar). Dessa badplatser är populära året runt då varbergaren gärna badar i alla temperaturer. Eftersom det är kallare med badkläderna på än det är utan föredrar många nakenbaden under vintern.

Nakenbadandet i Varberg uppstod när området söder om fästningen var ett stenbrott, i slutet av 1800-talet. Efter en hård arbetsdag tog arbetarna gärna ett dopp i havet men några badkläder hade de inte. Kvinnorna badade nakna eller i underkläder en bit bort. Samma platser är fortfarande nakenbad idag: Goda Hopp, Skarpe Nord och Kärringhålan. När strandpromenaden stod klar 1912 byggdes det räcken och omklädningshytter och baden blev mer tillgängliga för allmänheten. På 30-talet infördes två veckors semester och det blev vanligare att kvinnor och män badade på gemensamma stränder – men med badkläderna på.

Stanna till för ett avskilt dopp eller två, vila på klipphällarna och blicka ut över det glittrande havet. Sväng av på stigen strax efter herrarnas nakenbad så kommer du in i Kärleksparken som ligger gömd bakom det grönskande buskaget. Här kan du stanna till i skuggan under de lummiga trädkronorna för en slummer på filten i grönskan eller en god fika.

När Kärleksparken officiellt fick sitt namn verkar ingen riktigt veta. Men säkert är att mycket kärlek genom tiderna har fått spelrum i den här lummiga parken, som har många möjligheter till avskildhet. De senare åren har Kärleksparken blivit en populär plats för yoga, och den säsongsöppna serveringen har lockat både sommargäster och varbergare i många år.

Nästa stopp längs vägen är Ankaret. På gräset mellan strandpromenaden och havet ligger ett stort ankare i målat järn som markerar badplatsen Djupa dräkt, i folkmun kallat Ankaret. Detta är en klippig strand med två badbryggor. Här finns en stor yta som är populär bland varbergarna, särskilt ungdomarna, under ljumma sommarkvällar.

Strandpromenaden avslutas vid Varbergs Kusthotell som ligger vackert beläget med bara 52 steg från hotellet till vattnet.

Doktor Johan Severin Almer, samma man som tog initiativet till strandpromenaden öppnade Varbergs kustsanatorium Apelviken under 1900-talets tidiga år. Han valde just den här platsen på grund av sin fasta övertygelse om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor positiv inverkan på hälsan. Sanatoriet blev senare det som idag är det populära Kusthotellet, precis vid den vita sandstrandens kant.

Fortsätt ut på udden där landmärket Subbe fyr reser sig och njut av magnifik utsikt både åt norr och söder.

Subbe fyr togs i bruk 1934 och ersatte då den tidigare fyren som stod på Skrivareklippan, en ö ute i Kattegatt. Subbe fyr har hjälpt sjöfarare att finna den säkra färden genom Kattegatt sedan den färdigställdes. Den som närmar sig Varberg från havet möts av fyrens sken i form av två flashar var trettionde sekund. Vid bra sikt syns Subbebergets fyr sjutton nautiska mil och har kommit att bli ett viktigt landmärke för Varberg.

Senast ändrad: 2020-06-23