Choose language
Other:
Kite

Kitesurfing - bli ett med havet

Om somrarna vallfärdar folk till Sveriges surfhuvudstad Varberg för att uppleva surfkulturen, gemenskapen och för att bli ett med havet. Vardagsstressen skjuts plötsligt åt sidan och frihetskänslan blir ett faktum. Kitesurfing är den stjärna som lyser klarast på Varbergs sommarhimmel.

Alla som någon gång har promenerat längs med stranden i Apelviken, Läjet eller Björkäng på sommaren har nog sett de färgglada drakarna som far runt en bit över vattnet. Kitesurfare från både Sverige och andra länder tar vara på varje vindpust och kontrollerar ständigt väderleksrapporterna för att utnyttja varje surfvänlig minut till max. Passionen för surfing går att ta på i Sveriges surfhuvudstad och sommaren andas saltstänk, gemenskap och frihet. Många varbergsbor har en gång flyttat hit på grund av kärleken till surfing och de möjligheter som finns att hämta här. Någonstans längs Varbergs kust erbjuds nästan dagligen vågor passande för någon typ av surfing. Och just kitesurfing har flest bra surfdagar per år. 

Vind- och vågsurfing beskrivs som en mer kraftkrävande typ av sport medan kitesurfingen handlar om känsla och förståelse för vart vinden kommer att ta dig härnäst. Kitesurfing kan även rekommenderas för den otåliga, då du ständigt lär dig något nytt och hela tiden tar steg framåt i utvecklingen. Du kan aldrig bli fullärd och det kommer alltid nya vågor och nya utmaningar. För att få ut mest av din surfing ska du helst gå en kurs innan du ger dig ut i vågorna. Även om olyckor sker väldigt sällan numera med allt säkrare utrustning, är kunskap om säkerhet viktigt både för din egen och andras skull. Arild Kristiansen, grundare av Surfskolan i Varberg, berättar att en tvådagarskurs är optimalt för alla nybörjare inom kitesurfing.

– Eleverna får till en början information uppe på stranden om bland annat säkerhet och hur kiten ska hanteras. De kan sedan gradvis utvecklas ute i vattnet och få en känsla för hur kitesurfingen fungerar. För det är just känslan som är nyckeln inom kitesurfing – förståelsen för hur du blir ett med brädan och till fullo kan njuta av den frihet som sporten ger, menar Arild. 

Gemenskapen surfintresserade emellan syns på lång väg och många av dem lever och andas surfing. Arild beskriver passionen för surfingen som en livsstil, där resten av livet anpassas efter väder, vind och kärleken till havet.

– Du ändrar ditt liv efter surfingen och det är vädret du följer. Du kan inte vara fast i ett inrutat system som du är med resten av livet, säger Arild med glimten i ögat.

Precis som alla andra typer av surfing är kitesurfingen vindberoende, dock kräver den mindre vind än vågsurfing och vindsurfing och genererar därför flest antal surfdagar per år. Kanske är det därför intresset för kitesurfingen ständigt ökar och Arilds surfskola har fullt upp hela somrarna. Både tjejer och killar, män och kvinnor, människor i alla åldrar söker sig till sporten där man ständigt kan ta nya steg framåt i den personliga utvecklingen.

Kitesurfing hänger mer på förståelse och känsla än fysisk kraft, därför kan i stort sett vem som helst kitesurfa och hitta en nivå som passar en själv. Det finns ständigt nytt att lära och tråkigt kan det aldrig bli. Den gemenskap som skapas genom surfingen talar Arild varmt om och betonar att alla alltid är välkomna i den glada grupp som surfar i Varberg om somrarna.

– Åldern spelar ingen roll inom surfingen. Inte politisk färg eller var du kommer ifrån. Det viktiga är att alla bara har kul där ute. Havet ger nånting speciellt och alla kan få vara barn på nytt, säger Arild med ett stort leende.

Mer och mer vanligt har det blivit att hela familjer kommer till Varberg för att tillsammans ägna sig åt surfing i några veckor på semestern. Närheten till naturen, frihetskänslan och avståndet till vardagsstressen har även attraherat allt fler kvinnliga utövare de senaste åren. Numera är det lika många tjejer som killar som kastar sig ut bland vågorna. 

Lär dig Kitesurfa

Om du är sugen på att bli ett med havet och kasta dig ut i vågorna i sommar kan du vända dig hit:

Surfers Paradise erbjuder kurser i bland annat kite­surfing, vindsurfing och vågsurfing www.surfers.se

FahlénSurf erbjuder kurser i bland annat kitesurfing, vågsurfing, SUP och SUP Yoga www.fahlensurf.se

Surfskolan erbjuder kurser i bland annat kitesurfing och vågsurfing
www.surfskolan.se

Senast ändrad: 2018-08-21