Havets guld - en naturlig del av Varbergs historia

Tången har en speciell plats i Varbergs historia och än i dag utgör den en viktig del i den utbredda bad- och spakultur som finns här.

Redan under tidigt 1800-tal var Varberg en etablerad kurort och 1823 öppnades det första Varmbadhuset bestående av fem badrum. Här erbjöds tångbad och tångmassage som sades göra underverk för både kropp och själ. Ur tången kunde man tillgodose sig viktiga mineraler och vitaminer samtidigt som det varma vattnet fick sinnet att slappna av.

Kuriosa Varmbadhuset

1925 invigdes det nuvarande Varmbadhuset med en separat tvagningsavdelning. Vid den här tiden kostade ett 1:a klassbad med "tånggnidning" 2 kronor och 50 öre. Varmbadhuset ansågs vara det vackraste i Skandinavien och under högsäsong välkomnades upp emot 20 000 bad-gäster. Varmbadhuset låg i framkant vad det gällde friskvård och hälsofrämjande behandlingar, mycket tack vare den värdefulla tången.

Håller liv i gamla traditioner

Varbergs Kusthotell håller liv i de gamla traditionerna och i deras Thalassospa erbjuds du tångmassage och tångbad i likadana träbadkar som användes för över 200 år sedan. Sågtången plockas fortfarande för hand längs Varbergs kust för att sedan skållas och vakuumförpackas i påsar. Tången som används i behandlingarna komposteras sedan.

Sågtången – havets guld

Varberg är rikt på sågtång. Den bruna platta algen, som kan överleva både is och torka, breder ut sig i stora delar under vattenytan längs med kusten. För över hundra år sedan var det vanligt med både tångbönder och tångfiskare i Varberg. Innan industrin kom i gång i början av 1900-talet var hela Hallandskusten en gammal jordbruksbygd. Stränderna kring Apelviken användes främst av tångbönder som skördade de bruna algerna som sköljts upp från havet. Sedan 1920-talet var det en vanlig syssla för ”öbor” på Getterön att ro ut med sina ekor och dra upp tång. Tången levererades främst till Varmbadhuset. När småfisket under 1970-talet blev sämre var tången en viktig inkomstkälla för många fiskare. En tångfiskare kunde förse Varmbadhuset med 500 kilo tång per dag. Än i dag dras tången utanför Varbergs kust upp för hand och nya generationer tångfiskare ser till att verksamma inom spa- och friskvård, men också finkrogar, får ta del av ”havets guld”. För att värna om återväxt plockar man inte rent i bestånden utan lämnar en viss del som får chans att återhämta sig och bilda nya ruskor.

Tångte, badtång och växtnäring - från Varberg!

Tångte.

I Varberg produceras flera olika produkter gjorda av tång skördad från havet. Har du provat att dricka tångte? Tången skördas längs med västkusten och säljs i konceptbutiken KLco på Brukstorget. Varbergsbaserade L:A Bruket erbjuder ett gediget sortiment av naturlig hudvård med råvaror tagna direkt från källan. Till exempel kan du köpa torkad tång om du vill ordna ett eget kurbad hemma. L:A Bruket har egen butik i Träslövsläge men också i metropoler som exempelvis Paris, Bangkok och Hong Kong. Det är en lite kittlande tanke att någon kanske tappar upp ett bad i sin våning på Champs Élysées och sänker ner kroppen i sågtång från Varberg! Den näringsrika tången främjar inte bara hälsan hos oss människor, utan även växter mår bra av att kunna tillgodose sig viktiga spårämnen som finns i de bruna algerna. Detta är något som familjeföretaget Warbergs Tångbruk tagit fasta på. Vid hemmabasen på Getterön producerar man organisk växtnäring av tång. Den primära ingrediensen är sågtång som på naturlig väg drivits upp ur havet och sedan plockas från klipporna längs Varbergs kust.

Låt naturen tvaga dig

Det råder varken brist på tång eller badmöjligheter i Varberg, så passa gärna på att skapa en egen sparitual i det fria. Glid ner i det salta havet och låt naturen tvaga dig. Sågtången lämpar sig ypperligt för skrubbning, låt sedan kroppen torka i solen. Tången sägs göra huden mjuk och elastisk och många menar att den kan lindra muskelvärk, förbättra blodcirkulationen och har även visat sig ge god effekt på hudirritationer och solbränna.

Källor: varbergsfastighets.se, hn.se artikel: Ett halvt ton sågtång om dagen går åt till baden.

Senast ändrad: 2023-06-25