Choose language
Other:

Hallands kulturhistoriska museum - Jubileumsåret

År 1618 stod Varbergs fästning klar efter 30 strapatsrika byggnadsår. Den medeltida borgen hade blivit ombyggd till en modern fästning med jordvallar, murar och bastioner och till stor del fått det utseende den har idag. 

Fästningens historia kan berätta om maktstrider och bondeuppror under medeltiden, krigsepoken under 1600- och 1700-talen som var en eländig tid för hallänningarna. 1800-talet där fästningen i huvudsak användes som fängelse, och från 1900-talet till idag där kulturen tagit fästningen i besittning. Varbergs fästning är ett kulturminnesmärke och en symbol för dansk och svensk historia, samt för Varberg och Halland. Kom och upplev Varbergs fästnings spännande historia i den välbevarade miljön.

Museet uppmärksammar fästningens 400-årsjubileum med specialvisningar, ny dramatiserad vandring under sommaren och utställning under hösten. Länsmuseet har basutställningar om Hallands kulturhistoria och Varbergsskolans konst. Museets mesta kändis är det pålade mossliket Bockstensmannen, vars öde fascinerar alla åldrar. Konst från Borås visas under sommaren i Rikssalen.

Visningar


Fästningsvisning, familjevisning av Bockstensmannen och vår nya spännande dramatiserad vandring. Mellan den 4 juli och 12 augusti kan du varje dag uppleva och höra berättelser ur fästningens historia med våra guidade visningar, se och kanske ställa dina frågor på vår familjevisning av Bockstensmannen, eller vara med på årets spännande dramatiserade visning, Stolthet och Trolldom. Visningen är nyskriven för i år och tar dig tillbaka 400 år till 1618. Återkommer gör också den omtyckta barnföreställningen, Jakten på Vem? ett dramatiserat 1600-tals äventyr för de yngsta.

Utställningar

bockstensmannen

”Bockstensmannen” fascinerar många. Se mossliket och hans välbevarade dräkt från 1300-talet. ”Halland genom tiderna” presenterar Hallands historia från inlandsis till badparadis. I ”Konstnärskolonin Varbergsskolan” visas verk av Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström - många med Varbergsmotiv. Dessutom i fästningens äldsta hus, den medeltida borgen från slutet av 1200-talet, ett rum fyllt av upplevelser och aktiviteter. Missa inte utställningen Borgen, ”ett medeltida äventyr för alla”.

 

struts

Borås goes west - årets sommarutställning
Konst ur Tore G Wärenstams samlingar.
Borås intar Varbergs fästning och inspirerar Varbergs och Hallands konstutbud sommaren 2018. I utställningen möter vi helt skilda uttryck; från Eva Hilds graciösa skulpturer som idag åtnjuter global uppmärksamhet och Jarl Ingvarssons synbarligen brutala och expressiva måleri, till den alltför tidigt bortgångne fotografen Lars Tunbjörks epokgörande fotografi. Curator för utställningen är den världsberömde fotografen Hasse Persson från Borås. Här möter vi konst som väcker känslor och skildrar hela 2000-talet.

 

napoleonbakelse

Kafé längan - nytt kafé i västra längan
Njut av en lättare lunch eller en mysig fika i unik miljö med utsikt över Kattegatt och insikt i historien. Utbudet inspireras av halländsk smakkultur och historiska bakverk. De har även take away för picknicken.

Senast ändrad: 2018-07-09