Choose language
Other:
Strandpromenaden

En saltstänkt promenad

Tänk dig att du står med blicken mot Kallbadhuset vid början av Varbergs strandpromenad. Till vänster breder Barnens badstrand ut sig och en bit bakom dig hörs glada utrop från minigolfbanorna intill vallgraven. Fästningen tornar upp sig med sin mäktiga gestalt och överallt vandrar unga och gamla, kvinnor, män och barn för att njuta av sommarluften. Välkommen till Varbergs strandpromenad!

Vi börjar vår tur med Varbergsfantasten Peter Börjesson som guide förbi Barnens badstrand på strandpromenaden som fick sin nuvarande sträckning redan 1912. På strandens högra sida har en ramp för rullstolar byggts för att alla ska kunna njuta av havets saltstänk. Fram till 1972 var stranden faktiskt bara tillgänglig för kvinnor och barn men numera är papporna lika välkomna, berättar Peter med ett skratt.

På klipporna kan barnen fiska krabbor och på gräsplanen till vänster efter stranden går en staty tillägnad Varbergsförfattaren Gustaf Ullman att beskåda. 

När vi blickar åt höger ut mot piren, kan vi se Fästningsbadet, Varbergs helt nya badplats som invigdes sommaren 2018. Här kopplar man av på stort härligt soldäck i trä och badar från hopptorn eller badbrygga. Det är tillräckligt djupt för att hoppa och dyka i direkt. 

Peter leder oss vidare förbi piren där han ner på klipporna till höger visar oss ett över hundra år gammalt minne. Stenhuggare har huggit in namn i klipporna och det äldsta är från slutet av 1800-talet.

Blickar vi ut över vattnet ser vi Skrivareklippan bland vågorna där en fyr delvis driven på fotogen tidigare ledde båtarna på rätt väg. Fyren drevs på fotogen och då bodde det en fyrvaktare där ute som höll koll på allt. Sedan fick man för sig att fotogen var omodernt och fyren revs för att ersättas av Subbe fyr, som istället drivs av el, berättar Peter.

Subbe fyr är belägen längst ut på klipporna om vi blickar framåt, i promenadens färdriktning. Man kallar de små öarna utanför Varbergs kust för början på slutet på Västkustens skärgård, då det söderut inte finns speciellt många öar. Tittar vi upp mot vänster ser vi Fästningsterassen vars original invigdes redan 1912, samma år som strandpromenaden. Terrassen byggdes om för ett par år sedan och här kan man njuta av kaffe, en mysig lunch eller avsluta dagen med ett glas vin. 

Låt oss då tala om den mäktiga byggnaden som hittills funnits på vår vänstra sida under hela promenaden. Den byggdes av danskarna redan vid 1200-talets slut, då i form av ett slott. Åren gick och Halland blev svenskt och slottet byggdes om till en fästning som stod klar i början på 1600-talet. Den användes som militär befästning ända till 1830-talet, då den blev ett fängelse, säger Peter och pekar upp mot fästningen. Idag kan man gå guidade turer på fästningen, se utställningar och avnjuta en fika i det mysiga kaféet i museet. 

När vi rundar fästningen ser vi till vänster en stor gräsplan och det så kallade fästningsmonumentet. Det restes 1993, för att fira 650-årsjubiléet av kungavalet och fredsfördraget 1343 som utfördes på Varbergs fästning. 

Vi fortsätter bortåt, förbi Simstadion som öppnade på 1930-talet, och smyger oss upp till vänster där vi kan gå på en bred stig. Peter Börjesson förklarar att detta är den gamla banvallen som sträcker sig längs med strandpromenaden. 1886 fick Varberg tågförbindelse med Halmstad och de gamla ångloken körde då sina passagerare precis här. Vi fortsätter förbi damernas nakenbad Kärringhålan och Skarpe Nord och herrarnas nakenbad Goda Hopp. Vill vi inte gå på asfalten kan vi fortsätta på stigen in i Kärleksparken där det sommartid erbjuds både yogakurser, juicebar och restaurang. 

Tidigare var detta ett vanligt tillhåll för kärlekspar, därav namnet. Det var den första avskilda platsen om man promenerade från Societén så det kom att kallas för Kärleksparken, berättar Peter.

Vi kommer sedan ut vid Ankaret, eller Djupa dräkt som det också kallas – den klippiga badplatsen där många samlas för att bada på dagarna och umgås på kvällarna. Vi fortsätter upp för backen med det glimmande havet till höger och den vackra naturen till vänster. Här kan man vända sig ut mot havet och njuta av den fantastiska utsikten. Även här slingrar sig banvallen mellan klipporna, och man kan fortfarande se spår av de gamla ångloken genom sotfläckar på klippväggarna. 

Peter leder oss över krönet och då ser vi Kusthotellet breda ut sig framför oss. Peter berättar att Doktor Almer, samma man som tog initiativet till strandpromenaden, här öppnade Varbergs kustsanatorium Apelviken under 1900-talets tidiga år. Rundar vi ett par stora klippor kan vi på vänster sida se rester av en järnväg där vagnar förr i tiden fraktade sten från stenbrottet, och rester av husgrunder går också att beskåda precis intill promenadkanten. 

När vi når Kåsa strand, även kallad Lilla Apelviken, möts vi av en underbar utsikt över viken där några SUP:are paddlar rytmisk och där Varbergs Kusthotell markerar slutet på strandpromenaden. Vi tackar Peter Börjesson och vänder tillbaka till hamnen och Kallbadhuset. Det blev en rejäl och lärorik promenad.   

Vill man inte gå denna sträcka kan man ta Strandtåget som går regelbundna turer utmed strandpromenaden med start vid Societetsparken.

Senast ändrad: 2021-07-07