Choose language
Other:
Hund och pojke med skateboard

Barnens Varberg

I Varberg finns det gott om aktiviteter för barnfamiljer under alla årstider. Nu på hösten kanske det kan passa med lek på den populära lekplatsen Spööökitetsparken, ett lärorikt besök på Naturum eller en tur till Stättareds 4H-gård och hälsa på alla söta djur.

Naturum på Getterön

Naturum

Naturum ligger i kanten av Getteröns naturreservat och här finns massor för de små att göra. Spana på fåglar och upptäcka spännande kryp i naturen. Låna fågelskådningsutrustning och ge dig ut på upptäcktsfärd.
(Låna gratis: Barnens guide till Getterön, handkikare, fågelbok, krysslista och penna)

Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen fram till skatten, samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Älskar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. De byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma varje månadsskifte. Ingen föranmälan. Fri entré.
Titta på Naturum Getteröns hemsida Länk till annan webbplats. för öppettider.

Hallands Kulturhistoriska Museum

Hallands Kulturhistoriska Museum

Varbergs Fästning är mer än vad som syns utifrån – här finns också ett museum. Här kan du gå någon av de dramatiserade visningarna, kika på Bockstensmannen, ta en fika i cafét eller bara leva dig in i den historiska miljön.

Museets basutställningar är gjorda för att tilltala många olika åldrar och intressen. I utställningen Halland genom tiderna Länk till annan webbplats. länkas dåtid och nutid samman genom bilder och frågeställningar kopplade till föremål i utställningen. Öppna de blåa luckorna och fundera runt likheter och skillnader mellan nu och då. Här finns också ett kök från 1930-talet där man får röra alla föremål och kan leka fritt!
Bockstensmannen Länk till annan webbplats.
fascinerar alla åldrar – vem var han? Bockstensmannen visas i en ny och större utställning. För de yngre besökarna finns olika luckor att öppna där frågor om Bockstensmannen får svar genom att man kan se och känna på olika material.

Upptäck själva fästningen tillsammans! Gå runt på området, titta ut över havet och staden, fundera över vallgraven och kanonerna. En fästning byggd som försvar mot svenskarna (Halland har varit danskt under flera perioder) väcker frågor om ”vi och dom”, krig och fred, och situationen runt om i världen. Tänk på att vallarna är höga och trapporna branta – det är bra om barn håller en vuxen i handen.

Läs mer på muséets hemsida Länk till annan webbplats.

Varbergs tropikarium

Bild på grön orm

Se svart mamba, skallerorm, gabonhuggorm, boaorm, gilamonster, döskalleapa (Herr Nilsson-apor), rödhandad tamarin, sköldpaddor, fiskar, ödlor krokodiler och givetvis även spindlar och andra faschinerande djur i sina miljöer. För mer information och öppettider se; Tropikariets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lekplatser

Spööökitetsparken

Ett besök till lekplatsen kan passa både de yngre och lite äldre barnen. Spööökitetsparken i Societetsparken är Varbergs första utflyktslekplats och har temat lokalhistoria och spöken. På lekplatsen finns det bland annat ett spökhus, fladdermöss och en spökskog, konstgräsklädda fästningsväggar och studs- och hängmattor. Centralt finns också en lekplats utanför kulturhuset Komedianten och en utanför polishuset. 
Hitta fler lekplatser i kommunen. Länk till annan webbplats.


Varbergs Skateboardarena

Skateboard

Skateboardarenan sträcker ut sig över en ca 1 700 kvadratmeter stor yta bredvid idrottshallen i Breared. Den slätpolerade betongen är uppdelad i fem sektioner: En stor pool, en minibowl, en snake-run, en street-del med trappor och räcken och en nybörjarvänlig platt yta.
Här hittar du mer om vad som händer i Varbergs Skateboardklubb och allt som rör skateboard i Varberg: www.skatevarberg.se Länk till annan webbplats.

Stättareds 4H-gård

Kossor

Stättareds 4H-gård är öppen året runt, alla dagar. Alla är välkomna att njuta av omgivningarna och hälsa på djuren! Du kan titta på djuren i ladugården och de olika hagarna på egen hand även när gården är obemannad. Sommartid mellan den 14juni – 15augusti, håller gårdscaféet öppet dagligen och man erbjuder olika aktiviteter som ponnyridning, fårmatning, djurguidning samt uthyrning av kanoter och cyklar.

Numera kostar det att parkera på Stättareds friluftsområde. Istället för en allmän entréavgift är detta ett sätt att kunna bedriva verksamheten.
Läs mer om Stättareds 4H-gård. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2022-08-01