Ästad Vingård siktar mot stjärnorna

Från traditionellt jordbruk till egenproducerat vin och en stjärna i Guide Michelin. Genom tre generationer har Ästad Gård varit i ständig utveckling och ett brinnande mat- och vinintresse har tagit dem dit de är i dag.

När Restaurang ÄNG slår upp portarna till sina nya spektakulära lokaler den 1 juli så innebär det ännu ett steg mot större och bättre upplevelser.

– Detta är en unik satsning i gastronomi-Sverige och förhoppningen är att även kunna locka en internationell publik, säger Daniel Carlsson, VD och delägare på Ästad Vingård.

Vidsträckta vinodlingar och vilda sommarängar omger den grusade lantvägen som leder fram till Ästad Vingård. Likt en oas mitt i hänförande Åkulla Bokskogar har man här lyckats skapa sinnebilden av den lantliga idyllen. Fast med lite extra guldkant.

Det unika spakonceptet andas avslappnad lyx och alla hotellrum har egen bastu som standard. För att maxa stämningen arbetar man med ett dolt ljus- och ljudsystem som anpassar iscensättningar till olika tillfällen och tider på dygnet. För den mat- och vinintresserade finns något för alla smaklökar och plånböcker, från genuint lantlig mat till fine dining.

– Syftet med alla våra satsningar är att vi vill förtjäna en längre resa. Vi vill vara ett ställe som det är värt att åka en bit för, säger Daniel Carlsson medan han ser ut över de soldränkta markerna.

vindruvor

Tredje generationen gillt

Daniel Carlsson och hans två syskon Linda och Mattias har sett Ästad Gård, som man ursprungligen hette, utvecklats sedan barnsben. Från föräldrarnas tidiga satsning på ekologisk mjölkproduktion till att man öppnade dörren till lantgårdsturism och slutligen blev en fullskalig aktivitetsgård. När de tre syskonen tog över 2010 kände man att tiden var inne för att byta inriktning. Man började fokusera mer på produkt och vände blicken mot en annan målgrupp. Det gemensamma intresset för mat och vin gjorde att övergången till att satsa mer på kvalitativa gastronomiska upplevelser låg nära till hands. Idén om att återigen börja odla markerna slog rot och Ästad Gård blev Ästad Vingård. Drömmen om en egen vingård har alltid funnits i periferin och när syskonen fick nys om att det fanns flera aktörer som lyckats med produktion, vårt nordliga klimat till trots, så var man inte sen att haka på. 

– Vi är supernöjda med hur det har utvecklats. Vi trodde att vi skulle slå i taket snabbt vad det gäller kvalitet men vi är inte ens i närheten, säger Daniel.

Samtidigt som man antog namnet Ästad Vingård höjde man även ribban vad det gällde maten. Målet var att öppna en fine dining restaurang och
ha en stjärna i Guide Michelin till 2022. Stjärnan kom ett år tidigare och nu tar man alltså matkonceptet till ytterligare en nivå.
Nya Restaurang ÄNG bygger på en helt annan upplevelse än den tidigare restaurangen med samma namn. Att man förlorar sin stjärna för att åter få förtjäna den när man byter lokal är inget som oroar Daniel. Med en 1200 kvadratmeter yta byggd för 17 sällskap och med tre gånger så många kockar spänner man i stället bågen.

– Vi satsar på att bli ännu bättre, säger han.

En unik matupplevelse

Mat från restaurang äng

Gästupplevelsen på Restaurang ÄNG börjar redan innan man kliver in i det stora glashuset, som är den enda del av bygget som ögat uppfattar i första skedet. En kort promenad genom ett öppet odlingsfält leder fram till första sittningen i ljusa härliga lokaler. Här tas man emot i en avslappnad miljö med öppet kök och loungesittning. Efter att ha blivit serverad lite bubbel med olika tilltugg visas man via en hiss ner i underjorden. Belysta ribbor i en 45 meter lång korridor lyser upp de 4 800 etiketterna i vinkällaren. När man sedan når stora matsalen, byggd med glasade partier i suterräng, möts man av en slående utsikt med vatten nästan ända inpå huset.

Avsmakningsmenyn som serveras bygger på råvaror plockade runt knuten, och från andra lokala producenter i landskapet. Samtidigt finns här influenser från kök och kulturer över hela världen. Via en tempererad loungedel i vinkällaren tar man sedan hissen tillbaks till glashuset för att avsluta kvällen. Upplevelsen varar i totalt fyra timmar. Konceptet ÄNG är sprunget ur det egna intresset för denna typ av upplevelse. Daniel vet av erfarenhet att det är svårt att hålla fokus genom en sittning på flera timmar och att man lätt kan bli lite avtrubbad på nya smakupplevelser. 

– Får man miljöombyte, nytt rum med en annan atmosfär och växlande temperaturer så håller man sig på tårna och är mer alert, säger han.

Syskonen har sneglat på liknande koncept i Stockholm och i de nordiska grannländerna, men idén om glashuset och de olika etapperna är helt deras egen.

– Vi kände att vi saknade något åt detta håll när vi var runt på andra restauranger, säger Daniel.

Flytande hotell och tio gånger större vinproduktion

Bastun på Ästad Vingårds spa

Att Ästad Vingård nu rott i hamn sitt drömprojekt på matsidan betyder inte att de stannar där, utan man strävar hela tiden efter att utvecklas och skapa en bättre produkt för sina gäster. Näst på tur är 28 nya hotellrum som planeras att byggas på en naturpool intill de befintliga hotellängorna. Alla rum kommer att ha bastu och egen badbrygga och de sju huskropparna kommer att länkas samman med inglasade korridorer. På så sätt får man funktiona-liteten av ett hotell men i en mer unik utformning. Man planerar att kunna ta emot de första gästerna hösten 2023. Nästa steg i ledet blir att skala upp vinproduktionen och utveckla en bättre vinturism. I och med detta kommer man bland annat bygga ett nytt och större vineri som beräknas stå klart 2024. Målet är att producera 300 000 flaskor mousserande per år - jämfört med det dryga 30 000 i dag. Man hoppas även kunna starta gårdsförsäljning under 2023, vilket är ett beslut som ligger på riksdagsnivå. Detta är också en av anledningarna till att man väljer att öka produktionen.

– Det kommer att skapa en annan förväntning hos gästen, att kunna köpa med sig en flaska hem, säger Daniel.

Den ständigt aktuella hållbarhetsfrågan är nå-got man jobbar mycket med. Stort och smått - på flera olika sätt. Bland annat har man anlagt en 500 kilowatt solcellspark som genererar 50 procent av el-försörjningen. Den senaste satsningen på elbilsladdning har resulterat i 100 nya laddplatser.

– Det är alldeles för mycket sett till dagens behov, men här tänker vi framtid, säger Daniel.

Bara det bästa är gott nog

Ästad Vingård siktar högt, och Daniel ser inte att man någonsin kommer att sluta göra det. Det är en ständigt pågående process.

– Varje gång vi gör något nytt ska det vara bättre än det tidigare, säger han och menar på att bara det senaste är tillräckligt bra.

Att det till slut skulle bli för exklusivt är inget som oroar. Han säger att man primärt är ute efter att driva upp gästupplevelsen, inte prislappen. Restaurang ÄNG spelar ju i en liga för sig och här lockar man en smalare publik med ett specifikt intresse för mat- och dryck.

– Vi ser det som att man köper en hel upplevelse, som att en musikintresserad köper en konsertbiljett, säger han. I dag finns det tre reseanledningar till att besöka Ästad Vingård: spa, vin, och mat. I den ordningen. Man tror att Restaurang ÄNG kommer att ge ringar på vattnet och locka alltfler foodies, nationella som internationella, vilket kommer att förstärka positionen på den gastronomiska kartan. 

Senast ändrad: 2022-06-28