Alla vägar bär till Societén

Sommarvarberg sjuder av liv. När varbergarna vaknat ur sin vinterdvala och turisterna anlänt - då är det fest! Som ett nav i myllret av pubar, barer och strandkrogar ligger det anrika Societetshuset. Här hamnar de flesta förr eller senare under en utekväll.

- Det är det som är vår mening och det är därför huset kom till en gång i tiden. För att samla upp folk, säger Peter Gustavsson, VD för Societén.

Den vackra byggnaden är iögonfallande där den ligger med sin storslagna arkitektur i den grönskande Societetsparken. Med sina varierade lokaler och stora terrasser i olika nivåer är Societén en mångfacetterad mötesplats, designad för att passa alla. Oavsett om du är 20 år eller pensionär, om du gillar clubmusik, schlager eller föredrar pianobaren. Hit kommer den som är ute efter en god bit mat i Bistron, ett gott pubhäng på Bodegan eller nattclubsvimmel in på småtimmarna.

–Vill du gå ut i sommarvarberg är vår tanke att du ska hamna här någon gång under kvällen, säger Peter Gustavsson medan han blickar ut över Bistrons väl tilltagna uteservering.

Ett hus för alla

Societén, som huset kallas i folkmun, är ett hus för alla. Men så har det inte alltid varit. När det byggdes i slutet av 1800-talet var det en mötesplats ämnad för rika semesterfirare som besökte Varberg om somrarna. Varbergarna själva fick oftast nöja sig med att titta in på det fina folket, alternativt kunde de få som hade råd betala inträde för att få vistas i parken runt restaurangen. Stämningen var med andra ord allt annat än inkluderande, i motsats till i dag. Den typiska gästen 2022 är antingen lokalbo eller en “helt vanlig turist”.

Två finklädda tjejer på stan.

– Alltså inte så många röda Ferraris och Diorklänningar, säger Peter.

Han menar på att efterfrågan av den typ av exklusivitet då man i princip behöver “köpa” ett bord för att bli insläppt inte finns här, utan man värnar om den mer avslappnade stämning som råder.

–Vi är ett glittrigt Svensson-ställe skulle man kunna säga, skrattar han.

Även namnet Societén, som man använt sedan 10 år tillbaka, säger något om att man vill placera sig mittemellan. Societetsrestaurangen som det hette från början blev för posh och smeknamnet Såsen var i Peters mening för brötigt. I dag har man hittat den gyllene medelvägen och det är ett koncept som funkar.

Sommarvarberg levererar

Varberg har sin charm under alla årstider, men det är på sommaren som staden blommar ut till fullo. På senare år har restaurang- och barlivet vuxit på bredden och bidragit till den bubblande stämning som känns såväl runt torget som i pulserande Apelviken och i hamnen. Peter sticker inte under stol med att det är helheten som gör storheten med Societén.

– I dag finns det minst 10 restauranger i närområdet, så det sköter sig lite självt att folk trillar ner hit, säger han. 

Han tillägger också att huset i sig inte kräver några underverk utan har en given potential. Något som man försöker utnyttja på bästa sätt.

Fokus på ett tillgängligt uteliv

Med två års pandemi i bagaget kan man inte annat än att se ödmjukt, om än också hoppfullt på sommaren 2022. På Societén är fokus på att göra utelivet lättillgängligt för alla. Det finns ett uppdämt behov av att gå ut, mötas och bara ha kul. Man tar vid där man slutade 2019, kör club, några artister i parken och lite smågrejer. Några större arrangemang som medför höga entréavgifter har man medvetet valt bort.

Peter säger att man inte vill sätta några onödiga begränsningar.

– Vi vill att det ska myllra, att folk ska kunna cykla från Apelviken eller från stan ner hit och fortsätta kvällen på ett enkelt sätt.

Öppet hus!

Rosa drink

BISTRO SOCIETÉN

Hit kommer man för att njuta av mat och dryck i en avslappnad miljö. Bistron är för alla, inkluderande och inbjudande. Lite som soffan i vardagsrummet eller fåtöljen hemma hos bästa vännen. Öppet hela sommaren, från eftermiddag till sen kväll.

BODEGAN

Societéns härliga sommar-pub erbjuder ett skönt häng med både livemusik och DJ´s under sommarveckorna. Här kan du njuta av svalkande dryck, något bubbligt i glaset eller smaka på husets pizza. Öppet hela sommaren, kvällstid.

SOCIETÉN CLUB

Här är det fest! Mingla på den härliga terrassen, häng i baren eller sväng loss på dansgolvet. Öppet på helgerna under hela sommaren, från tidig kväll till småtimmarna. Se societen.se för öppettider under sommaren.

Senast ändrad: 2022-06-15