Alla dessa sköna namn!

I sköna Apelviken duggar strandkrogarna tätt och förutom att erbjuda sommargäster och varbergare god mat och svalkande drinkar i en drömlik miljö har många av dem en annan sak gemensamt – namnet. De flesta krognamn är nämligen just personnamn och något som blivit symboliskt för Apelviken. Är det en slump eller vad finns det för historier bakom alla dessa namn?

John’s Place

Johns´s Place var först ut i raden av krogar i Apelviken som i dag bär förnamn. Historien började 1970 då en holländare vid namn Jan (John) Bakker kom till Varberg. Han förälskade sig i havet och ville starta en pub vid stranden. Han lät restaurangen bära hans eget smeknamn och John´s Place blev snabbt omtalat på västkusten. När han sålde restaurangen till de nuvarande ägarna och flyttade tillbaka till Holland behölls namnet.

Majas vid havet

Namnet Maja kommer ifrån Anna-Maja Persson som på 80-talet startade Majas Café tillsammans med Ulf Cronheim. 1995 bestämde sig Ulf att starta en filial i Apelviken och då fick namnet följa med. På den tiden fanns bara John’s Place som man än i dag kallar för brorsan.

Brittas Strandveranda

När Roxy och André köpte dåvarande Brittas Kiosk 2015 fattade de tycke för ägaren som hette just Britta. De tyckte även att namnet klingade fint i viken och frågade om de fick behålla det och vips var Brittas Strandveranda född!

&Olles

När Olle Borgman 2011 köpte den tidigare glassboden längst söderut i Apelviken för att omvandla den till restaurang fanns här redan ett par krogar med personnamn. Ambitionen var att skapa en ”hemma hos”-känsla och då kändes det naturligt att fortsätta på det spåret. Då restaurangen låg allra längst bort i raden av krogar sattes ett & till och så blev det &Olles. Sloganen ”det rullar gott i munnen” myntades av Olles svärfar då de satt vid middagsbordet och diskuterade namnet.

Nisses Bodega

Poolvikens café öppnade 2004 och var som namnet förtäljer just ett enklare café. En utökad meny gjorde att namnet så småningom byttes till Bodegan. Ganska snart uppstod en viss förvirring kring att det fanns en Bodega både i Apelviken och på Societén. Inspirerad av de andra krogarna i viken med personliga namn döptes restaurangen om till Nisses Bodega efter Destination Apelvikens VD Nils Gordh.

Monique

Det senaste tillskottet Monique är tänkt att vara ytterligare en pusselbit i familjen av personnamn, men med känslan av att det är något nytt och spännande. Namnet är lite exotiskt och vackert och speglar restaurangens koncept med mat och dryck inspirerat från olika delar av världen.

Senast ändrad: 2023-06-25