Choose language
Other:

10-årsjubileum för YogaVarberg

Annelie Billing och Jenny Ammilon var tidigt på det. Med inspiration av internationella konvent i yogans tecken och en nyfunnen vänskap, såg YogaVarbergs sommarfestival dagens ljus redan 2009.

Nu tio år senare arrangerar YogaVarberg flera olika happenings, och sommarfestivalen helgen efter midsommar har fått namnet “VYANA Summer Festival”. Vyana vayu är sanskrit för den utåtgående vinden/energin och relaterar till vattenelementet.

Staden Varberg har kurortsanor från 1800-talet och utvecklades som badort under mitten på 1900-talet - med både varmbadhus, kallbadhus och de ännu populära nakenbaden. Varberg är en liten stad på västkusten, som blommar upp sommartid då turisterna kommer i klasar. Inte bara för havsbad utan också för shopping i gemytlig småstadsmiljö, musikupplevelser och vattensport. På vintern är det lugnare, men surf- såväl som yogakulturen präglar stan året om.

yogapose

Tjejerna möttes för tolv år sedan på Asia Spa på Varbergs stadshotell, där Annelie då var aktivitetsansvarig och Jenny nyinflyttad yogalärare på jakt efter jobb. I mötet blomstrade kreativiteten och en vision föddes om att sätta Varberg på yogakartan. Vilken bättre plats för en stor festival än en sommarstad på kusten med närhet till Göteborg, Oslo, Malmö och Köpenhamn?

För att få rum med mycket folk hyrde Annelie och Jenny först in sig på Friskis & Svettis. Men med fler hitresande än Varbergsbor på deltagarlistan, ville de snart visa besökarna mer av Varbergs bästa. Med havet inpå knuten och vacker miljö blev Kusthotellet platsen där festivalen hittat hem senaste sex åren. Promenadstråk, uppfriskande bad och stadens finaste sandstrand uppskattas av besökande yogisar. Många festivaldeltagare väljer också att bo på hotellet, men det gäller att boka i god tid. Det är inte sällan slut på hotellrum i hela stan redan när sommaren står för dörren.

Sommarfestivalen

VYANA Summer Festival på Kusthotellet är idag en lagom stor och personlig festival med max 150 deltagare per dag. Schemat löper från fredag till söndag med tre parallella klasser att välja mellan hela vägen. Många olika yogastilar är representerade, men gemensamt för alla presentatörer är att Jenny och Annelie själva följt dem, tränat för dem och lärt känna dem - ofta under många år. Inför 10-årsjubileet står inte mindre än 16 inspirerande, autentiska och djupt kunniga yogalärare på programmet med totalt 29 olika klasser.

– Vi vill att alla som vill ska kunna vara med under hela helgen, säger Annelie. Därför lägger vi mycket tid på att sätta samman schemat så man kan välja en bra blandning av lugna och mer intensiva pass, hinna äta en god lunch och smälta maten under en föreläsning eller liknande. Fast det går bra att boka bara en dag också, eller till och med en halvdag. Vi vill erbjuda valfrihet, så långt det är möjligt.

– Under åren har vi sett en härlig blandning av deltagare: nybörjare, utbildade yogalärare, unga som gamla göra yoga, hitta connection och lära nytt sida vid sida. Det är en viktig sak för oss, att alla ska känna sig välkomna och att man kan komma som man är, släppa prestigen och vara i stunden, säger Jenny.

fruktbord

För att inspirera till mingel och möten, har VYANA en liten utställaryta i lobbyn där det bjuds på te och snacks i pauserna. Bland återkommande utställare märks Spirit of Maya, Basement Design och Amandas Malas. En nyhet för i år är att Yogobe besöker YogaVarberg med sin Yoga-truck, där du utöver att köpa mysiga grejer också kan byta in din gamla yogamatta om det är dags för en ny.

YogaVarberg är numera namnet på Annelie och Jenny som arrangörsteam. Och de hälsar att vi kan se fram emot många härliga events och möten framöver.

För bokning och mer information besök www.yogavarberg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2018-06-19