Snögubbe

Barnens Varberg

I Varberg finns det gott om aktiviteter för barnfamiljer under alla årstider. Nu på sommaren kanske det kan passa med lek på den populära lekplatsen Spööökitetsparken, ett svalkande besök till fästningsbadet eller en tur till Stättareds 4H-gård och hälsa på alla söta djur.

Naturum på Getterön

Naturum

Naturum ligger i kanten av Getteröns naturreservat och här finns massor för de små att göra. Spana på fåglar och upptäcka spännande kryp i naturen. Låna fågelskådningsutrustning och ge dig ut på upptäcktsfärd.
(Låna gratis: Barnens guide till Getterön, handkikare, fågelbok, krysslista och penna)

Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen fram till skatten, samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Älskar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma varje månadsskifte. Ingen föranmälan. Fri entré.
Titta på Getteröns hemsida Länk till annan webbplats. för öppettider.

Hallands Kulturhistoriska Museum

Hallands Kulturhistoriska Museum

Varbergs Fästning är mer än vad som syns utifrån – här finns också ett museum. Här kan du gå någon av de dramatiserade visningarna, kika på Bockstensmannen, ta en fika i cafét eller bara leva dig in i den historiska miljön.

Museets basutställningar är gjorda för att tilltala många olika åldrar och intressen. I utställningen Halland genom tiderna Länk till annan webbplats. länkas dåtid och nutid samman genom bilder och frågeställningar kopplade till föremål i utställningen. Öppna de blåa luckorna och fundera runt likheter och skillnader mellan nu och då. Här finns också ett kök från 1930-talet där man får röra alla föremål och kan leka fritt!
Bockstensmannen Länk till annan webbplats.
fascinerar alla åldrar – vem var han? Bockstensmannen visas i en ny och större utställning. För de yngre besökarna finns olika luckor att öppna där frågor om Bockstensmannen får svar genom att man kan se och känna på olika material.

Upptäck själva fästningen tillsammans! Gå runt på området, titta ut över havet och staden, fundera över vallgraven och kanonerna. En fästning byggd som försvar mot svenskarna (Halland har varit danskt under flera perioder) väcker frågor om ”vi och dom”, krig och fred, och situationen runt om i världen. Tänk på att vallarna är höga och trapporna branta – det är bra om barn håller en vuxen i handen.

Lekplatser

Spööökitetsparken

Ett besök till lekplatsen kan passa både de yngre och lite äldre barnen. Spööökitetsparken i Societetsparken är Varbergs första utflyktslekplats och har temat lokalhistoria och spöken. På lekplatsen finns det bland annat ett spökhus, fladdermöss och en spökskog, konstgräsklädda fästningsväggar och studs- och hängmattor. Centralt finns också en lekplats utanför kulturhuset Komedianten och en utanför polishuset. 
Hitta fler lekplatser i kommunen. Länk till annan webbplats.


Varbergs Skateboardarena

Skateboard

Skateboardarenan sträcker ut sig över en ca 1 700 kvadratmeter stor yta bredvid idrottshallen i Breared. Den slätpolerade betongen är uppdelad i fem sektioner: En stor pool, en minibowl, en snake-run, en street-del med trappor och räcken och en nybörjarvänlig platt yta.
Här hittar du mer om vad som händer i Varbergs Skateboardklubb och allt som rör skateboard i Varberg: www.skatevarberg.se Länk till annan webbplats.

Snorkelled på Getterön

Snorkel

På Getteröns första vik är Varbergs första snorkelled anlagd. Snorkelleden är 300 meter lång och sträcker
sig över sandbottnar,
ålgräsängar och tångklädda klippor.

Tretton stycken bojar leder ned till skyltar som sitter fast i ett betongfundament på havsbotten. Skyltarna ger spännande läsning under vattenytan för den som vill lära sig mer om havets djur- och växtliv samt de problem som finns med övergödning, miljögifter och nedskräpning.

De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten. Djupet kan variera mellan låg- och högvatten, men maxdjupet är ungefär tre meter och lägsta djupet är drygt en meter.

För att ge sig ut på upptäcktsfärden bör man ha ett cyklop, gärna en snorkel och ett par simfenor. Snorkelutrustning finns även för gratis utlåning hos Hattavikens kiosk. För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. 

Bad vid Barnens Badstrand

Barnens badstrand

Precis vid Kallbadhuset ligger den mycket barnvänliga sandstranden Barnens Badstrand. Här finns skön sand att leka i, långgrunt vatten för bad, gungor och sandskydd med färgglada klätterhandtag. Nära till glasskiosk och toaletter.

Fästningsbadet

Fästningsbadet

Fästningsbadet (som invigdes 2018) har soldäck, badbrygga och ett hopptorn på 3,7 meter höjd. Här finns plats för sol, bad, hopp och lek på djupt vatten. Du hittar badet längst ut på Fästningspiren, bara ett par minuters promenad från centrum.

Krabbfiske

Krabbfiske

Den enklaste men oftast roligaste och mest prisvänliga aktiviteten är krabbfiske - en aktivitet som fångar alla åldrar. En hink, ett snöre, en klädnypa och bete är allt som behövs.

Krabbor trivs bland tång i ganska grunt vatten och älskar mat, så väntan brukar inte bli lång. Samla in ett gäng och avsluta sedan fisket med ett krabbrace på stranden. Kanske är det just din krabba som vinner?

Glöm inte att krabbor är levande djur så tänk på en varsam hantering - det vill säga ta i dem med försiktighet, ha inte för många i hinken samtidigt och se till att vattnet inte blir för varmt. Och glöm inte att krabborna bor i havet och vill komma tillbaka hem efter lek.

Strandtåget

Strandtåget

Strandtåget har i många år tagit resenärerna tur och retur från Societén inne i Varberg, längs strandpromenaden, till Apelvikens norra del vid restaurang Solviken. Mer info om säsong och tider.

Länk till annan webbplats.

Öströö Fårfarm

Lammsafari

En kul och annorlunda upplevelse är att åka en bit utanför Varberg till Öströö Fårfarm. Här kan ni njuta av vackra vidder och se spralliga små lamm hoppa omkring bland lurviga kossor. Efteråt kan du slå dig ner på en mysig plats med en fikakorg från Fårfarmens café och njuta av naturen. Läs mer på Öströös hemsida.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Simstadion

Simstadion

Ett stenkast från havet ligger den populära Simstadion. Här är bassängerna är fyllda med uppvärmt havsvatten från det salta Kattegatt.

Simstadion har öppet nästan varje dag hela sommaren. Kom och bada, lek och ha kul! Det finns två tramploiner - 1 och 3 meter.

Gokart

Gokart

Att köra Gokart är roligt! Lägsta åldern för förarna är 7 år och de måste vara minst 130 cm långa. Normalt öppnar Varbergs Gokart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sin bana i april och håller öppet till november, allt beroende på vädrets makter.

Stättareds 4H-gård

Kossor

Stättareds 4H-gård är öppen året runt, alla dagar. Alla är välkomna att njuta av omgivningarna och hälsa på djuren! Du kan titta på djuren i ladugården och de olika hagarna på egen hand även när gården är obemannad. Sommartid mellan den 14juni – 15augusti, håller gårdscaféet öppet dagligen och man erbjuder olika aktiviteter som ponnyridning, fårmatning, djurguidning samt uthyrning av kanoter och cyklar.

Numera kostar det att parkera på Stättareds friluftsområde. Istället för en allmän entréavgift är detta ett sätt att kunna bedriva verksamheten.
Läs mer om Stättareds 4H-gård. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Korndals Gård

Korndals gård

Korndals gård är fridfullt beläget längs den vackra Dagsåsvägen. Här finns mycket för barnfamiljen som bland annat ponnyridning, hinderbana, lek och pysselhörna i serveringen. På och runt gården finns även ett flertal djur att titta på och klappa. För er som vill ta en promenad eller cykeltur i skogen finns här gott om vägar och stigar som passar. Här kan du även boka barnkalas och turridningar.

I den varsamt renoverade butiken finns en skön mix utav nya inredningsdetaljer, vingtageprylar, och hantverk från lokala producenter. Här hittar ni unika närproducerade prylar som bara producerats i liten skala.

I caféet säljes hembakad fika, mackor och lättare lunch som kan avnjutas i serveringen inne i det gamla fårhuset. På gården finns även uteservering där man kan välja plats efter smak och får avnjuta lugnet i natursköna Korndal.
För mer information och öppettider se Korndals hemsida. Länk till annan webbplats.

hermanslycke

Varbergs tropikarium

Se svart mamba, skallerorm, gabonhuggorm, boaorm, gilamonster, döskalleapa (Herr Nilsson-apor), rödhandad tamarin, sköldpaddor, fiskar, ödlor krokodiler och givetvis även spindlar och andra faschinerande djur i sina miljöer. För mer information och öppettider se; Tropikariets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2023-07-18