Åkulla

Åkulla bokskogar & vandringsleder

Åkulla Bokskogar kallas också centralhalländska bokskogsområdet. Det ligger öster om Varberg och omfattar 66 km. Ett oerhört naturskönt område med fina utsiktsplatser och ett 20-tal sjöar.

Inom området finns mycket goda fiskemöjligheter och unika sevärdheter som Bexells talande stenar och Bockstens mosse.

Här finns trivsamma besöksmål som bland annat Öströö fårfarm, Ästad gamla skola (museum), Emmastugan (hembygdsgård), Ästad Gård och Stigs MC & Motormuseum med mera.

På vintern finns det skidspår i bokskogarna täckta med konstsnö. Det är en populär aktivitet för både proffsåkare och amatörer. Läs mer om det här.

Vandringsleder

Åkulla bokskogar har 66 km vandringsleder, flera naturreservat och många sjöar. Tolv vandringsstigar är jämt fördelade i området med varierande längd, från 1,6 till 6 km. Alla är mycket väl markerade, tänkta för barnfamiljer och hundägare som gärna vill ut i naturen. Utöver den detaljerade märkningen finns en faktabroschyr med karta över varje stig.

Faktabroschyr

Faktabroschyren finns på många av besöksanläggningarna i området, som också i många fall är startplatser. Du hittar också kartorna digitalt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startplatser

MC- och Motormuseet Flähult, Åkulla Friluftsgård, Vandrarhemmet Bråtadal, Ästad Vingård, Skogsbostigen vid Hiaklitt, Näsetstigen, Bockstens mosse, Skärbäck och Öströö fårfarm.

Senast ändrad: 2023-04-27