Fanor i nytt ljus

En vacker fana, ofta fäst i en stång och avsedd att bäras, är en viktig del av folkrörelsesverige. De syns vid möten, högtider, demonstrationer och till och med begravningar, de är ofta fyllda av symboler och budskap som visar föreningens syfte och ställningstaganden. Under perioden 2021-2022 har Arkiv Halland inventerat halländska fanor, standar och banderoller. Före årsskiftet 2024 beräknas efterdyningarna av projektet vara helt färdiga. Daniel Wicksén, arkivarie för Arkiv Halland, är en av dem som varit mycket involverad i projektet.

I denna föreläsning berättar han om projektet ”Fanor i nytt ljus” och om de närmare 400 textila föremålen. Det blir historiska nedslag med mycket bilder. Några av föremålen lyfts dessutom fram i ljuset litet extra och kunskap om fanornas tillkomst, tillverkning, symbolik, betydelse och användning ges.

Föredraget är kostnadsfritt och äger rum på Kafé Längan. Det sänds digitalt till hemsidan. Kafé Längan håller öppet fram till föredragets start och erbjuder fika och lättare måltider.

Plats, ort och tid

Hallands Kulturhistoriska Museum

Torsdag 5 oktober

kl 18.00

Senast ändrad: 2023-08-26