Choose language
Other:

Höstlov på Varbergs fästning

På Varbergs fästning har människor levt och arbetat i hundratals år och deras historier sitter i väggarna. I höstmörkret kring de gamla husen och murarna kan det ibland hända märkliga saker. Kan man kanske rentav gå vilse i tiden?

Under höstlovsveckan förvandlas Varbergs fästning till en förtrollad värld av ljus och mörker. Årets tema är nordiska väsen och på vägen till fästningsområdet möter du en mängd olika varelser. De syns inte i ljuset, men när mörkret faller förvandlas stock och sten till armar och ben.

Alla barn med familj och vänner kan följa med på en spännande vandring. I mörkret på vägen till borggården möter du Kraken, Näcken och Jätten bland många.

Fästningen i nytt ljus

Från mörkrets inbrott lyser fästningen upp varje kväll. Med hjälp av ljusteknik och projiceringar lockas berättelser fram ur fönster och stenväggar. Ute på fästningen går du runt på egen hand och du behöver inte lösa någon speciell biljett för Rys och Mys.

Inne på museet

Vid borggården högst uppe på fästningen finns entrén till museet. Här inne kan du upptäcka spännande utställningar. Alla barn och ungdomar tom 19 år har fri entré till museet.

Missa inte att besöka utställningen om Bockstensmannen. Han levde under medeltiden och dog i mitten av 1300-talet. Kanske blev han mördad? Någon begravde honom sedan i en mosse och körde tre träpålar genom hans kropp, troligen för att stoppa honom från att komma tillbaka och spöka. På museet kan du se hans skelett, hår och kläder och lära dig mer om honom och den tid som han levde i.

Museets öppettider
Fredag den 28 oktober 12.00-21.00
Lördag 29 oktober – lördagen 5 november 12.00 – 20.00
Söndagen 6 november 12:00 – 16.00

Plats, ort och tid

Hallands kulturhistoriska museum
Varbergs fästning

Fredag 28 oktober kl 12.00-21.00

Lördag 29 oktober – lördag 5 november
kl 12.00 – 20.00

Söndag 6 november kl 12.00 – 16.00

Hallands kulturhistoriska museum
Varbergs fästning
Hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2022-09-21